News

Satul din România care devine cea mai mare bază aeriană NATO din Europa: ”Suntem aici și suntem dispuși să apărăm”

Unde se află satul din România care se va transforma în cea mai mare bază aeriană NATO din Europa. Infrastructură militară impresionantă în zonă.
23.06.2024 | 13:26
Satul din Romania care devine cea mai mare baza aeriana NATO din Europa Suntem aici si suntem dispusi sa aparam
Satul din România care va deveni cea mai mare bază aeriană NATO din Europa. Sursa foto: Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un amplu reportaj BBC realizat recent prezintă ”satul din România care devine cea mai mare bază aeriană NATO din Europa”. Jurnaliștii din Regatul Unit spun că această localitate din țara noastră va depăși baza militară Ramstein, din Germania.

Satul din România care va deveni cea mai mare bază aeriană NATO din Europa. Infrastructură militară impresionantă în zonă

În curând, baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, numită după un sat din apropiere, va deveni cea mai mare bază aeriană NATO din Europa, notează BBC într-un reportaj făcut în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Baza situată în apropiere de Constanța va dispune de o escadrilă de avioane F-16 românești, cumpărate recent din Norvegia, precum și drone MQ-9 Reaper. În localitatea din Dobrogea vor ajunge, prin rotație, militari, piloți și personal naval NATO din 32 de țări. Recent, la Mihail Kogălniceanu au sosit mai mulți soldați finlandezi.

Cei de la BBC remarcă, în material, că la baza aeriană Mihail Kogălniceanu este în construcție o nouă pistă de decolare pentru avioanele RAF Eurofighter Typhoon. Baza NATO  din România, aflată la doar 20 de kilometri de coasta Mării Negre, este la distanță relativ mică de zona de conflict: 300 km de Odesa și la 400 de kilometri de Sevastopol, oraș aflat în Crimeea ocupată de ruși.

ADVERTISEMENT

Pilot al forţelor aeriene britanice prezent la baza aeriană Mihail Kogălniceanu: ”Suntem aici și suntem dispuși să apărăm”

Corespondentul BBC deplasat în România a avut o discuție cu un pilot al forţelor aeriene britanice (RAF). Locotenentul de zbor Charlie Tagg se află la al treilea și ultimul său tur la baza Kogălniceanu.

El spune că ”există o prezență americană mult mai mare aici, mult mai multă infrastructură, cazare, oameni și echipamente”. Același militar din UK dă asigurări că România este protejată de un eventual pericol de la est.

ADVERTISEMENT

”Înainte ne aflam aici pentru a descuraja orice agresiune rusă. Acum este mai degrabă o modalitate de a da asigurări altor țări NATO, cum ar fi România, că suntem aici și suntem dispuși să apărăm”, spune acesta.

Deocamdată, de când britanicul a ajuns la baza aeriană din Constanța, nu a existat niciun apel pentru interceptarea unui avion rusesc. Cu toate acestea, au existat în misiuni anterioare, deasupra Mării Baltice.

ADVERTISEMENT

”Vor trece pur și simplu prin zonă – nu este împotriva niciunei legi internaționale, au dreptul să facă asta. Dar noi vom pune un avion lângă acel avion. Din punct de vedere al poziționării, le arată rușilor… că suntem activi. Zburăm cu avioane înarmate, așa că transmitem un mesaj clar”, a declarat Tagg.

ADVERTISEMENT
Tags: