Life

Satul din România care este graniță pentru trei țări. Românii, bulgarii și sârbii din zonă s-au înțeles mereu în românește

Satul din România care marchează granița a trei țări. Locuitorii nu țin cont de delimitarea geografică, vorbesc limba română și se înțeleg de minune.
30.06.2024 | 09:37
Satul din Romania care este granita pentru trei tari Romanii bulgarii si sarbii din zona sau inteles mereu in romaneste
Satul din România care marchează granița a trei țări. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În România, există un sat care a fost mereu punct de graniță pentru trei țări. Deși fiecare țară are identitatea ei, locuitorii de aici au reușit să găsească un punct comun. Și anume, cu toții se înțeleg de ani buni vorbind limba română.

Satul din România care unește trei comunități diferite

În România, un sat de-a dreptul de poveste a servit mereu ca piatră de hotar pentru trei țări. Aici, românii, bulgarii și sârbii au ajuns la concluzia că trebuie să se înțeleagă, iar aspectul care i-a unit a fost chiar limba română.

ADVERTISEMENT

Satul care poate fi privit ca un punct de întâlnire între cele trei civilizații este localitatea Pristol. Granița dintre cele trei țări a fost stabilită în dreptul râului Timoc care se varsă în Dunăre, după ce traversează Serbia.

La prima vedere, România, Bulgaria și Serbia nu au prea multe elemente în comun. Ei bine, în această zonă, distanța dintre cele trei localități este de aproximativ un kilometru. Dat fiind faptul că nu sunt foarte îndepărtate, locuitorii de aici vorbesc cu toții limba română.

ADVERTISEMENT

În Bulgaria și în Serbia sunt prezente comunități de români. Aceștia vorbesc românește, însă, mai degrabă, este un dialect oltenesc arhaic.

Locuitorii din Bulgaria susțin că stăpânesc foarte bine limba română, deși, pentru unele noțiuni au alte cuvinte. Însă, important este că se înțeleg și că reușesc să conviețuiască fără o barieră lingvistică.

ADVERTISEMENT

În Serbia, în schimb, localnicii susțin că sunt sârbi ”numai la carte”, iar asta pentru că la școală învață sârbește. Acasă, însă, cu toții vorbesc românește și se înțeleg de minune în dialectul lor.

Cele trei comunități sunt unite de legături strânse și de faptul că vorbesc limba română

Cei mai vechi locuitori din Serbia și din Bulgaria au povești uimitoare despre oamenii cu care au interacționat, dar și despre perioada comunismului care a rupt frăția dintre ei. Cu toții își amintesc de vremea când românii mergeau în Serbia pentru a cumpăra de toate.

ADVERTISEMENT

La un moment dat, frăția dintre români, bulgari și sârbi a fost pusă în pericol de comuniști. Comunicarea și legătura dintre cele trei comunități a fost ruptă, iar localnicii își amintesc cum pe fiecare mal al Dunării păzeau grăniceri armați.

Totuși, se pare că nimeni și nimic nu s-a putut pune în fața românilor și a bulgarilor. Cele două comunități au continuat să comunice sau, așa cum spun ei, ”să vorbească peste Dunăre”.

În momentul în care a căzut comunismul, legătura dintre cele trei comunități a devenit mai strânsă ca niciodată. În prezent, bulgarii, sârbii și românii sunt uniți chiar sub forma unor căsătorii mixte sau a prieteniilor.

Localnicii din Pristol susțin că podul de la Vidin a contribuit masiv la păstrarea legăturilor dintre cele trei comunități. Românii din Pristol merg adesea în Serbia pentru cumpărături, iar bulgarii și sârbii vin România. Ba chiar unii românii din Pristol au locuri de muncă peste graniță, la sârbi.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus...
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută....
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută. Românii, prinși între negocierile pentru funcții și excentricitatea moștenită de acasă
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el