Life

Satul din România care este plin de greci. Nu trebuie să mergi în Thassos ca să auzi yamas sau kalispera. Mulți încă își vorbesc limba

Satul din România unde se vorbește la perfecție limba greacă. Locuitorii sunt greci 100%, iar povestea venirii lor în România este uimitoare.
30.06.2024 | 11:57
Satul din Romania care este plin de greci Nu trebuie sa mergi in Thassos ca sa auzi yamas sau kalispera Multi inca isi vorbesc limba
Satul din România unde se vorbește la perfecție limba greacă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Grecia este destinația de suflet a românilor atunci când vine vorba de vacanțe. De acum încolo, cei care vor să ia contact cu esența Greciei, nu vor mai fi nevoiți să plece peste hotare. Spunem asta pentru că există și în România un loc unde oamenii sunt 100% greci.

Satul din România unde locuitorii vorbesc limba greacă

Grecia este una dintre cele mai frumoase țari din Europa și poate chiar din lume. Esența culturală a acestei țări s-a păstrat de-a lungul timpului, iar cei care vizitează Grecia sunt de-a dreptul fascinați.

ADVERTISEMENT

O mică parte din Grecia se află și în România, mai exact, în satul Izvoarele din județul Tulcea. Aici se află o comunitate numeroasă de greci, iar satul a avut mai multe nume de-a lungul vremii, de la Alibeichioi, Regele Ferdinand, Filimon Sîrbu și până în prezent, la Izvoarele.

Grecii din Izvoarele reprezintă una dintre cele mai mari și mai compacte comunități de eleni din zonele rurale ale României. Despre grecii din Izvoarele au scris mulți etnografi, printre care și Alexandru P. Arbore. Aceasta i-a descris formidabil, surprinzând cu adevărat esența lor.

ADVERTISEMENT

”Grecii nu erau plugari decât într-un singur sat, Alibeichioi, cam 30-40 de familii. Ceilalți erau negustori, cârciumari, cafegii în oraşe și sate. Sunt greci din satul Acdere, din apropierea Varnei și puțini bulgari.”, spunea autorul, potrivit eliteart-gallery.com.

Cum au ajuns grecii să populeze satul Izvoarele

Tradiția spune că satul Alibeichioi a luat naștere în anul 1828. Cele care au pus bazele acestui sat au fost 13 familii de greci care au plecat din zona Salonic. Celor 13 familii grecești li s-au mai alăturat și 7 familii de bulgari.

ADVERTISEMENT

La un moment dat, o femeie gravidă a trebuit să nască, așa că grecii și bulgarii și-au făcut o tabără unde au stat 40 de zile. Etnologii susțin că această perioadă este cunoscută sub numele de ”Popasul de 40 de zile”.

După ce au observat bogățiile zonei, grecii au refuzat să mai plece și au rămas în tabără și după cele 40 de zile ale lăuziei. La scurt timp, grecii au început să lucreze pământurile unui turc bogat, pe nume Ali Bey. Turcul cu inimă mare a avut mereu grijă de greci și de bulgari, oferindu-le mâncare și provizii.

ADVERTISEMENT

Scrierile vremii arată că în anul 1850, în zonă se aflau 20 de familii de greci. Satul Izvoarele a trecut prin multe momente de cumpănă, iar unul dintre ele a fost în 1852- 1856, când a fost la un pas de a se risipi.

Chiar dacă a trecut mult timp de la venirea primilor greci în Izvoarele, în continuare, aici se mai regăsește esența vremurilor de altădată. Se păstrează cu sfințenie, de asemenea, limba și cultura grecească.

ADVERTISEMENT