News

Satul din România care mai are doar cinci locuitori. Oamenii l-au părăsit în masă din cauza condițiilor: „Nu am avut niciodată televizor”

Satul din România care mai are doar cinci locuitori există într-adevăr. Cei mai mulți oameni au plecat din cauza condițiilor de aici.
02.06.2024 | 09:00
Satul din Romania care mai are doar cinci locuitori Oamenii lau parasit in masa din cauza conditiilor Nu am avut niciodata televizor
Satul din România care mai are doar cinci locuitori. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Satul din România care mai are doar cinci locuitori e aproape pustiu. Se pare că oamenii l-au părăsit în masă, având în vedere condițiile de aici. Alții în schimb au decis să rămână unde au și trăit o viață întreagă.

Satul din România care mai are doar cinci locuitori

În România există și locuri care au ajuns în paragină. De la stațiuni celebre, până la orașe care la un moment dat erau intens vizitate. Totodată, mai sunt și anumite sate care au rămas aproape pustii.

ADVERTISEMENT

Satul din România care mai are doar cinci locuitori este Almășel din județul Hunedoara. Locul e izolat în Munții Metaliferi, iar drumul către el nu e deloc ușor. Nu e de mirare, deci, de ce mulți oameni au plecat.

Iosif, un bărbat de 85 de ani, a decis însă să rămână aici. El este cel care se ocupă de fosta școală și de biserica satului. Și se pare că în jur de 5 oameni mai locuiesc aici alături de el.

ADVERTISEMENT

Menționăm faptul că satul se află la limita județelor Hunedoara și Arad. Drumul pornește din comuna Zam, însă ultimii șase kilometri pot fi un calvar pentru șoferi. Drumul e din pământ și piatră, astfel că e greu să înaintezi.

Cu ce își ocupă timpul oamenii care mai locuiesc aici și de ce nu au părăsit și ei locul? Iosif Mladin este cel mai vârstnic dintre săteni. În vârstă de 85 de ani, bărbatul continuă să fie activ și are grijă de câteva păsări, dar și de o vacă.

ADVERTISEMENT

În trecut, acesta lucra în minele metalice din Munții Metaliferi. Lucrurile s-au schimbat, astfel că mina nu mai funcționează, iar între timp și oamenii au decis să opteze pentru condiții de trai mult mai bune.

ADVERTISEMENT

De ce au plecat oamenii de aici

Bărbatul spune că a ales însă satul natal. Mai mult de atât, îl motivează faptul că are grijă de biserică și de fosta școală. Dacă pe unii condițiile de trai i-au făcut să plece, iată că pe acest localnic nimic nu l-a convins.

„Am cheile bisericii și cheile fostei școli, locul unde am pus mâna pe carte. Mai văd de ele. Preotul vine rar pe aici, iar școala nu mai este folosită de ani buni. O vreme s-au mutat unii aici, dar i-au făcut pagube și au plecat. Și școala a fost clădită din materiale aduse de la o biserică veche, de pe deal, care s-a huluit (dărâmat – n.r.) cu mult timp în urmă”, își amintește bătrânul, conform Adevărul.

Bărbatul povestește că nu a avut niciodată televizor, ci doar un radio. Ascultă muzică populară, iar timpul trece destul de repede aici. Deși locul este pustiu însă, acesta își amintește cu drag de anumite perioade când totul era diferit.

„Nu am avut niciodată televizor, doar radio. Mai ascultam muzică populară, știri, și așa mai trecea timpul. În trecut se țineau o mulțime de sărbători la căminul cultural de la noi. Acum abia mai văd vreun om trecând pe drum ziua”, spune Iosif.

Satul din România care mai are doar cinci locuitori nu a fost mereu așa. Un alt vecin a dezvăluit că lumea a început să plece după război. Erau familii numeroase, chiar și cu opt sau zece copii. Ulterior însă, oamenii au primit terenuri în județul Arad și au decis să rămână acolo.