Satul din România care va dispărea de pe hartă în curând, deoarece mai este locuit doar de 4 persoane. Sunt zeci de case abandonate, iar localnicii nu au magazine. Drumurile nu au fost asfaltate.
Într-un sat din județul Gorj mai locuiesc, în prezent, doar patru persoane. Se află la 40 de kilometri de Târgu Jiu, însă drumurile nu sunt asfaltate și aproape toate locuințele au fost abandonate.
Este vorba despre satul Boia, din comuna Jupânești. Drumurile de aici nu sunt asfaltate, iar locuitorii încearcă să se descurce cu ceea ce au.
“Acesta e drumul ce duce spre biserica din Boia. Se întinde pe doi kilometri 800. Este un drum de piatră. Nu arată foarte bine”, spunea primarul satului în anul 2022, pentru Observator News.
În sat nu există magazine sau farmacii, astfel că oamenii care mai locuiesc în acest sat sunt nevoiți să meargă cu bicicleta pentru a-și cumpăra cele necesare.
“Cu bicicleta. N-avem magazine, n-avem nimic pe aici. Este tocmai jos, în sat, la Vidin”, a spus un localnic pentru sursa citată.
Înainte de sezonul rece, oamenii din sat încearcă să se aprovizioneze din timp, întrucât este greu de ajuns în alt loc. Satul avea, până acum mult timp, 60 de case, însă doar două mai sunt locuite acum, după cum a mai spus un localnic pentru Hoinar prin România.
Mai mult, în sat era și o școală. Oamenii sunt dezamăgiți de autorități, care nu s-au implicat de ani de zile pentru a moderniza satul.
Deși satul este unul părăsit, oamenii se bucură de liniște și de aerul curat. O locuitoare din Boia s-a mutat aici din Cărbunești, unde stătea la bloc, dar a vrut să renunțe la viața de la oraș pentru un trai mai liniștit.
“Deocamdată apă avem, curent avem, mașini de spălat avem”, a spus femeia. O altă localnică are 88 de ani, dar încă muncește în grădină.
În singurele grădini rămase în sat, localnicii cultivă legume precum roșii, fasole, sfeclă sau morcovi și speră ca vremea să fie mereu de partea lor, pentru a avea ce să culeagă.
Pentru a putea supraviețui în sat, munca este necesară, după cum au mai spus localnicii. Timp de zeci de ani, în acest sat nu s-a investit nimic.
În urmă cu doi ani, primarul încerca din greu să-i convingă pe tineri să se mute în acest sat pentru a-l putea readuce la viață prin afaceri în turism sau în agricultură.
În acest sat se află o biserică veche, care are peste 200 de ani. Aici a poposit, în 1821, Tudor Vladimirescu, atunci când pregătea Revoluția din același an.