Life

Satul din România cu un singur divorț în ultimii 300 de ani. BBC a venit să facă un reportaj cu minunea

În ce sat din România a existat un singur divorț, în ultimii 300 de ani. Jurnaliștii de la BBC au făcut reportaj pe această temă.
28.06.2023 | 16:47
Satul din Romania cu un singur divort in ultimii 300 de ani BBC a venit sa faca un reportaj cu minunea
Unde se află satul unde oamenii nu au mai divorțat de 300 de ani. Sursa foto: Urlaub in Rumanien
ADVERTISEMENT

În vremurile actuale divorțurile par că sunt subiecte la ordinea zilei, dar într-un sat din România a existat o singură dată o asemenea faptă, în trei secole. Situația a ajuns cunoscută și peste hotare. Jurnaliștii de la BBC au venit la fața locului și au făcut un reportaj.

Satul din România unde s-a produs doar un singur divorț în ultimii 300 de ani. Cum a fost posibil

Localitatea a fost atestată documentar pentru prima oară în anul 1124 și este inclusă în patrimoniul UNESCO. Aici, în prezent, se mai găsesc puțin peste 2000 de oameni. Pe chipurile lor se poate citi trecerea timpului și își duc viața într-un mod simplu.

ADVERTISEMENT

Biertan, satul din țara noastră unde doar un singur divorț s-a produs în ultimii 300 de ani. Șașii sunt cei care stau în această zonă marcată de o istorie ce i-a fascinat pe jurnaliștii de la BBC. Sătenii mai ies din când, în când, prin piață pentru a-și vinde ce au mai bun, pentru a putea supraviețui.

”Pitorescul Biertan, una dintre cele şapte aşezări germane de saşi, care este inclusă în patrimoniul mondial Unesco, a îngheţat în timp. Căruţele trase de cai fac parte din viaţa cotidiană, iar localnicii se adună să-şi vândă mărfurile în piaţa pietruită din sat. În inima satului este o biserică fortificată”, descriu satul cei de la BBC.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 300 de ani, locuitorii din Biertan nu se gândeau că faptele lor vor uimi o lume întreagă. Soții care voiau să divorțeze erau chemați de preot și închiși într-o ”carceră”, pe parcursul a șase săptămâni. Mai exact, în încăperea bisericii din sat.

Din ce era formată ”carcera” soților din Biertan care voiau să divorțeze

Spațiul unde erau puși soții să stea conținea un singur scaun, o masă, un singur pat, foarte mic, o singură pernă și o singură pătură. Această formă de consiliere a fost identificată în documentele de arhivă drept ”închisoare maritală”.

ADVERTISEMENT

”Închisoarea maritală” pentru soții din Biertan dădea roade. Cei mai mulți au ieșit de acolo cu gândul de a nu se mai despărți. Religia luterană a locuitorilor permitea divorțul doar în anumite circumstanțe, precum adulterul unuia dintre soți, dar și în acest caz se încerca o reconciliere.

”Închisoarea era un instrument de a ţine societate într-o ordine veche creştinească”, a explicat Ulf Ziegler, actualul preot al bisericii. Potrivit spuselor sale, metoda așa zisei închisori a fost introdusă de către preotul de odinioară pentru a proteja familiile cu copii.

ADVERTISEMENT

Totodată, acum 300 de ani, soțul era obligat să plătească jumătate din avere soției, iar dacă se recăsătorească și divorța a doua oară, a doua soție nu mai primea nimic. Preotul Ziegler a mărturisit că în prezent îl mai caută soți pentru a fi închiși încât să-și rezolve problemele.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”