Satul din România unde casele vechi prind o nouă viață. Atrage turiști din întreaga lume. Ce face acest loc atât de special?
Satul Șimon din România a atras atenția presei internaționale datorită unui proiect unic de restaurare a caselor vechi. Localnicii transformă locuințe centenare în destinații turistice autentice și le oferă vizitatorilor o experiență tradițional românească.
În ultimii ani, tot mai mulți români se gândesc să se mute la țară sau să-și trăiască viața într-o locuință tradițională. Ca răspuns la această cerere, în satul Șimon din județul Brașov, s-a născut un proiect inovator.
Localnicii au început să restaureze case vechi, unele având peste 100 de ani, pentru a le transforma în destinații turistice de vis. Acestea sunt renovate cu grijă, iar unele sunt chiar mutate în locuri mai liniștite și cu priveliști încântătoare, notează euronews.com.
Luminița Cherebețu, proprietara uneia dintre aceste case, vorbește cu entuziasm despre intimitatea pe care o oferă aceste locuințe tradiționale. Ea subliniază că proiectul își propune să valorifice tocmai acest aspect unic.
“Odată ce turiștii pășesc pe poartă, se pot bucura de toată intimitatea de care au nevoie. Dacă vor să se plimbe în pijamale și să-și savureze cafeaua de dimineață, o pot face în curte. Dacă vor să se bronzeze, să se plimbe prin grădină, să facă un grătar sau să stea de vorbă în hambar, sunt liberi să facă ce doresc”, explică Luminița, potrivit euronews.com.
Mulți turiști și-au exprimat deja aprecierea pentru acest proiect, fiind încântați de “energia” satului românesc. Atmosfera din Șimon este una de liniște profundă și conexiune cu natura.
Din fericire, mulți proprietari ale caselor vechi sunt și colecționari pasionați. Ei păstrează cu grijă obiecte de artă și ustensile vechi, cum ar fi fierul de călcat antic, soba din fontă și diverse obiecte de bucătărie moștenite de la bunici.
Proiectul de restaurare păstrează patrimoniul cultural al zonei, dar aduce și bani comunității locale. Prin atragerea de turiști, satul își revitalizează economia și își păstrează în același timp tradițiile vii.