Satul din România înființat în inima Daciei unde astăzi mai locuiesc doar 5 familii. E un adevărat paradis ascuns în munți, nu poți ajunge cu mașina aici. Turiștii spun că locul are o încărcătură puternică și peisaje care îți taie respirația.
Localitatea românească ridicată în centrul Daciei, care adăpostește numai 5 familii. E un colț de rai în munți, se ajunge pe jos. Se găsește la poalele Munților Șureanu, la o distanță de aproximativ 450 de kilometri de București.
Se află în Țara Hațegului și este cel mai izolat sat de pe „tărâmul dacilor” din cauza drumului degradat. Ultimii zeci de kilometri ai traseului care pleacă de pe valea Luncanilor, comuna Boșorod, sunt inaccesibili cu mașina. Concret, este vorba de Urșici din Munţii Orăştiei.
Despre localitatea de păstori din județul Hunedoara turiștii spun că este locul unde „cerul se unește cu pământul”. Călătorii au parte de un ținut impresionant prin frumusețea sa, găsind satisfacții la fiecare pas.
La ora actuală satul este populat de un număr foarte mic de oameni. Potrivit adevarul.ro, doar 4-5 familii mai sunt stabilite în această regiune care a devenit una dintre cele mai izolate așezări din vestul țării noastre.
Satul Urșici din județul Hunedoara a fost construit în urmă cu foarte mulți ani de păstori. Oamenii care locuiesc pe Platforma Luncanilor din Munții Șureanu duc un trai destul de greu, gospodăriile nefiind racordate la rețeaua națională de electricitate.
Planul există încă din perioada comunismului, însă nu a mai fost dus la bun sfârșit. Locuitorii își luminează casele cu opaițe și lumânări și nu în ultimul rând, cu razele soarelui. Unii au generatoare pentru locuințele lor, dar nu toți sunt așa de norocoși.
Electricitatea le mai este asigurată și prin câteva panouri solare. Sătenii, majoritatea vârstnici, se ocupă cu creșterea animalelor, însă nu au suficientă apă pentru a le adăpa. Oamenii din satul Urșici sunt nevoiți să aducă apa de la izvoarele ascunse printre dealuri.
Pâinea şi alte alimente sunt aduse de la magazinele din comuna Boşorod, de sătenii care coboară în vale. Pe întinderea deluroasă, care are înălțimi de 900 – 1.000 de metri, au fost descoperite rămășițe ale unor așezări dacice.
„Nu am avut biserică și trebuia să mergem două – trei ore pe jos până la cea din Luncani și chiar mai departe, la cea din satul Târsa. Dar a fost școală. S-a desființat însă pentru că au mai rămas vreo opt familii și nu mai sunt copii.
Am fost aici la școală. Mă trimiteau părinții cu cărțile în traistă și, după ce terminam orele, plecam la oi. Acolo, puneam cărțile pe genunchi și învățam”, a spus un vârstnic din Urșici, mai arată sursa citată.