Satul din România plin de bogății naturale, cu locuri spectaculoase pe care turiștii le pot vizita. Are un potențial turistic uriaș, dar puțini știu unde se află acest loc.
Comuna Bisoca, aflată în nordul județului Buzău, la graniță cu Vrancea, se întinde e o suprafață de 7.267 ha și are un perimetru de 341 km. Este situată într-o zonă de deal și munte, în zona Subcarpaților dintre Trotuș și Slănicul Buzăului.
Această comună este organizată în opt sate, care sunt dispersate printre dealuri. Este vorba despre Bisoca, Băltăgari, Lacurile, Lopătăreasa, Pleși, Recea, Sările și Șindrila.
Așezarea este atestată documentar din anul 1522. A avut numele, succesiv, Bisevcea, Bisanca, Bisacea. Denumirea de astăzi, Bisoca, a fost stabilită la începutul secolului al XIX-lea.
Cei care iubesc natura se pot bucura de peisaje de vis în acest loc. Satul are un mare potențial turistic datorită priveliștilor, dar și a obiectivelor care pot fi găsite aici.
De exemplu, Rezervația naturală forestieră, botanică și geologică “Lacurile Bisoca” , care se întinde pe aproximativ 10 hectare, merită vizitată datorită ăădurii de Pinus sylvestris, precum și pentru cele patru lacuri.
Este vorba despre Lacul Rotund și Lacul Sec, care au secat între t9mp, dar și Lacul Limpede și Lacul Negru. Acestea din urmă s-au păstrat până în prezent. Un alt obiectiv este “Podu’ ăl mândru”, care este cel mai înalt deal al comunei. De aici se poate vedea și Râmnicul.
De asemenea, mai există un mit legat de “Masa lui Bucur”. Este vorba despre o lespede uriașă, de aproximativ 150 de tone. Se spune că de acolo ar fi plecat ciobanul Bucur spre câmpie, cu oile, după care a pus bazele localității ce urma să devină Bucureștiul de astăzi, potrivit lumeasatului.ro.
Un alt obiectiv este Mănăstirea Poiana Mărului. Are o semnificație importantă și a fost ctitorită în anul 1730 ca schit. Domnitorul Nicolae Mavrocordat a fost cel care s-a ocupat cu cheltuiala.
Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului a fost primul stareț al lăcașului de cult și a avut o mare influență spirituală la acea vreme. În 2003, acesta a devenit primul sfânt canonizat din Arhiepiscopia Buzăului.
În plus, în apropiere de așezarea monahală, a fost ctitorit Schitul “Schimbarea la Față” – Muntioru. În Bisoca, prin grija Fundației “Sfântul Sava”, s-a organizat un campus pentru copii.
Acesta conține spații de cazare pentru beneficiari și voluntari, dar și o biserică în stil maramureșean. În exteriorul acesteia a fost pictată în frescă istoria poporului și a spiritualității românești. Stilul este unul apropiat ca cel de la Mănăstirea Voroneț.