Life
notix pixel id

Satul din România în care se spune că soarele răsare de două ori. Explicaţia fenomenului

Află care este satul din România, situat în județul Alba, în care se spune că soarele răsare de două ori. Care este explicația acestui fenomen și când este vizibil?
29.01.2022 | 12:02
Satul din România în care se spune că soarele răsare de două ori. Sursa foto: ro.wikipedia.org
ADVERTISEMENT

În județul Alba se află satul din România în care se spune că soarele răsare de două ori pe zi, dacă sunt condiții favorabile.

Este vorba despre satul Rimetea, aflat la câțiva kilometri de orașul Aiud, în care se află Munții Trascău (Piatra Secuiului, 1171 m).

ADVERTISEMENT

Acest sat este special în România datorită peisajului spectaculos. În plus, faptul că soarele răsare de două ori îl face să fie unic în țară.  Cum este posibilă existența unui astfel de fenomen?

Satul din România în care se spune că soarele răsare de două ori

La est (Răsărit) de satul Rimetea există numeroase creste ale Pietrei Secuiului. Două dintre ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte, potrivit alba24.ro.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care ajung în Rimetea pot observa răsăritul soarelui de două ori. Acest fenomen are loc datorită înălțimii celor două creste.

Soarele răsare după prima creastă, apoi “dispare” în spatele celei de-a doua, care blochează lumina răsăritului, urmând să “răsară” din nou. Abia după ce soarele depășește Piatra Secuiului se poate spune că a răsărit.

ADVERTISEMENT

Acest fenomen uluitor este cu adevărat spectaculos pentru turiștii care vizitează satul Rimetea. Fenomenul se poate observa vara, de la finalul lunii iunie și toată luna iulie, dacă sunt condiții meteo favorabile.

Rimetea se află la 24 de kilometri de Aiud și la 7 kilometri de Buru, la poalele vârfului Piatra Secuiului.

ADVERTISEMENT

Locația este clasificată ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate din România. De altfel, a fost propus de Ministerul Culturii pentru a fi înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

ADVERTISEMENT

Populația satului Rimetea este alcătuită, în mare parte, din maghiari, care respectă cu sfințenie tradițiile locului. În trecut, satul avea peste 2.000 de locuitori, fiind considerat un oraș.

Ce s-ar întâmpla cu planeta Pământ dacă Soarele ar dispărea? Explicațiile oamenilor de știință

Dacă Soarele ar dispărea, viața de pe Pământ ar dispărea și ea treptat, conform studiilor oamenilor de știință.

În primele opt minute nu s-ar observa nicio diferență, întrucât distanța de la Soare la Pământ durează exact această perioadă de timp. Mai exact, ceea ce s-ar întâmpla cu Soarele acum ar fi vizibil pe planeta noastră abia după opt minute, notează shtiu.ro.

De asemenea, forța gravitațională a Soarelui asupra planetelor din jur va dispărea tot după opt minute. Viața pe Terra ar dispărea treptat. Nu ar mai exista fotosinteză, deși unii copaci pot trăi decenii fără lumina Soarelui.

Temperatura ar scădea brusc, iar apele oceanelor ar îngheța. Totodată, atmosfera ar fi distrusă, iar radiațiile cosmice vor pătrunde ușor până la nivelul solului. Astfel, planeta noastră ar deveni inhabitabilă dacă Soarele ar dispărea.

Soarele are o vârstă de aproximativ 4.6 miliarde de ani, iar distanța de la Pământ la Soare este de 150 de milioane km.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria LIFE