Satul din România unde s-au descoperit adevărate minuni ale naturii. Deși această așezare rurală ascunde zăcăminte prețioase, exploatarea lor este controversată.
România este o țară bogată și nu doar la figurat, ci și la propriu. Un sat de la noi este așezat pe o adevărată comoară. Deși vorbim de zăcăminte prețioase, exploatarea lor ridică multe semne de întrebare.
Satul din România care stă pe o adevărată comoară se numește Rovina și este situat în județul Hunedoara. În zonă se află celebrele mine din Munții Metaliferi care sunt închise încă din 2000.
Dincolo de faptul că în zonă sunt peisajele de-a dreptul superbe, aici se află zăcăminte de aur, argint, dar și alte metale prețioase. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au lucrat în minele de aur care s-au închis.
În anii 2000, autoritățile au decis să închidă minele din Munții Metaliferi. Din cauza exploatării constante, la un moment dat, zăcămintele au început să se epuizeze, iar costurile producției au început să devină din ce în ce mai mari.
Localnicii din Rovina sunt de părere că bogățiile din subteran încă zac acolo și așteaptă să fie descoperite de alte generații. Ba mai mult, tot localnicii sunt cei care povestesc că o mare parte din metalele extrase a ajuns la ruși.
În secolul XX, minele de aur din perimetrul Barza au oferit peste 200 de tone de aur, dar și cantități considerabile de argint. În anii ’50, din mine s-au scos peste 2.5 tone de aur pe an, cantitate care a ajuns în URSS, potrivit istoricilor și localnicilor.
Minele de aur din perimetrul Barza erau imense. Se întindeau pe o lungime de 500 de kilometri, iar zăcămintele lor i-au fascinat mereu pe căutătorii de metale prețioase.
Se spune că minele din zonă au fost exploatate inclusiv de daci și romani, semn că zăcămintele au fost acolo încă din cele mai vechi timpuri. Ba chiar unii localnici povestesc să la intersecția minelor au fost descoperiți, la un moment dat, adevărați bulgări de aur.
Valea Rovinei a fost și ea împânzită de mine mai mici de zăcăminte, dar care nu au funcționat prea mult timp. Din 1973, de când a fost identificat zăcământul de la Rovina, acesta a reprezentat subiect de studiu pentru geologi. Din 2018, o companie canadiană a obținut permisul pentru a exploata perimetru de pe Valea Rovinei.