În perioada comunistă, unul dintre cele mai frumoase sate din România a fost distrus de plecarea în masă a oamenilor. A fost nevoie de câțiva ani buni pentru a-și recăpăta strălucirea de odinioară. Acum, până și publicațiile engleze scriu despre frumusețea sa aparte.
În Brașov se află unul dintre cele mai frumoase sate din România. Chiar dacă nu mulți au auzit de el, acest sat uimitor are o istorie interesantă. În prezent, aceasta este povestită chiar de salvatoarea satului, Carmen Schuster.
Carmen Schuster este una dintre descendentele minorității germane care au trăit pe teritoriul satului Cincșor. După ani buni petrecuți în exil la Berlin, Carmen Schuster a decis să se întoarcă în România și să readucă la viață satul din județul Brașov.
În perioada comunistă, în Cincșor locuiau 300.000 de germani. Germanii au ajuns în această zonă aduși de regii maghiari care își doreau să populeze zonele pustii. Însă, pentru a scăpa de comunism, cu toții au fugit din Cincșor.
Familia lui Carmen Schuster a fost și ea nevoită să se salveze din calea comunismului. Oamenii au plecat în căutarea unui trai mai bun, iar Cincșor s-a transformat într-un sat fantomă.
Originile au chemat-o înapoi pe Carmen Schuster, iar din 2010 muncește necontenit la readucerea la viață a satului Cincșor. Femeia de 60 de ani a povestit într-un interviu pentru La Reppublica cât de mult și-a dorit să reînvie cultura săsească și în ce stadiu se află întregul proces.
”Am revitalizat şi alte clădiri, iar acum centrul localității funcționează din nou în jurul bisericii sale protestante.”, a spus Carmen Schuster, potrivit ziare.com.
Inițiativa lui Carmen este apreciată și de edilul satului. Rodica Marcu susține că întreaga zonă a înflorit, iar de când a fost readusă la viață cultura săsească, au fost create și multe locuri de muncă.
În prezent, turismul merge mai bine ca niciodată în Cincșor. Agricultura și creșterea animalelor nu mai sunt singurele surse de venit ale localnicilor. Numai pensiunea care este deschisă tot anul a oferit locuri de muncă pentru 15 persoane.
Frumusețea acestui sat a depășit demult granițele țării. Satul din județul Brașov este cunoscut până și în Londra, dat fiind faptul că Regele Charles deține proprietăți în proximitatea lui.