Locuitorii unui sat mic din sudul Italiei nu au voie să se îmbolnăvească grav, după ce primarul a emis un decret prin care cetățenii ”sunt obligați să evite contractarea oricărei boli care ar putea necesita asistență medicală de urgență”.
Este vorba despre satul Belcastro, situat în regiunea Calabria, una dintre cele mai sărace din Italia, în care locuiesc 1.200 de persoane.
Primarul localității, Antonio Torchia, spune că a luat această măsură, deoarece jumătate din populație are peste 65 de ani, iar cel mai apropiat departament de urgențe și accidente (A&E) se află la o distanță de peste 45 de kilometri.
Antonio Torchia a subliniat că măsura a fost ”evident o provocare umoristică”, însă a avut un efect mult mai mare față de notificările urgente despre deficiențele sistemului local de asistență medicală pe care le-a trimis autorităților regionale.
Mai mult, edilul a menționat că în sat există un cabinet medical de gardă, dar acesta este deschis sporadic, iar în timpul weekendurilor, sărbătorilor sau în afara programului nu are cine să se ocupe de urgențe.
Într-un interviu acordat televiziunii de stat, Antonio Torchia a declarat că este greu ”să te simți în siguranță când știi că, dacă ai nevoie de asistență, singura ta speranță este să ajungi la timp la [A&E]”.
De asemenea, primarul din Belcastro a ținut să precizeze faptul că drumurile sunt aproape ”mai riscante decât orice boală”.
În cadrul aceluiași decret, edilul le-a cerut cetățenilor ”să nu se implice în comportamente care pot fi dăunătoare și să evite accidentele domestice, să nu iasă prea des din casă, să nu călătorească sau să practice sporturi și în schimb să se odihnească în cea mai mare parte a timpului”.
Momentan, nu se știe cum vor fi aplicate aceste reguli sau dacă vor fi aplicate, cert este faptul că măsura impusă de primarul din satul Belcastro este rezultatul managementului politic defectuos și a intervenției mafiei care au decimat sistemul de sănătate, plasat în urmă cu 15 ani sub administrare specială.