Life

Satul în care trăiesc cei mai longevivi oameni din România. Ce face în fiecare zi femeia care are aproape 100 de ani și-o sănătate de fier

Puțini sunt cei care ajung să trăiască până la 100 de ani. Într-un sat din România însă, vârsta nu este deloc o problemă.
26.11.2022 | 09:50
Satul in care traiesc cei mai longevivi oameni din Romania Ce face in fiecare zi femeia care are aproape 100 de ani sio sanatate de fier
Satul din România unde trăiesc cei mai longevivi oameni. Sursă foto: Captură video Transilvania TV / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Există un sat în România unde trăiesc cei mai longevivi oameni. Pentru ei, starea de bine este tot ceea ce contează, iar asta se poate vedeta destul de clar.

Satul din România unde trăiesc cei mai longevivi oameni

În satul Buzaș-Sălaj regăsim cea mai mare medie a longevități pe cap de locuitor din întreaga țară. Motivul? Oamenii știu ce să facă pentru a se menține în formă.

ADVERTISEMENT

Aceasta este și povestea Domnicăi Varga. Femeia are aproape 100 de ani și nu se plânge deloc.

Acesta s-a născut în Valea Loznei-Sălaj, loc unde a și copilărit. În același loc s-a născut și Maftei Pop, considerat cel mai bătrân om din România.

Bărbatul s-a stins din viață la 147 de ani și nu ar fi exclus ca povestea să se repete și în cazul Domnicăi Varga.

ADVERTISEMENT

În ciuda vârstei sale destul de înaintate, bătrâna continuă să fie destul de activă. Aceasta crește porci, dar și găini și de asemenea, cosește și iarba atunci când este cazul.

Domnica Varga taie lemne și are grijă de animale la 93 de ani

Mai mult de atât, Domnica Varga taie și lemnele pentru iarnă și reușește să se întrețină singură, fără a mai avea nevoie de ajutor.

ADVERTISEMENT

Are 93 de ani deja împliniți, bea minim o cafea în fiecare zi care să îi dea energie, iar mai apoi își începe rutina zilnică prin gospodărie, de la animale, până la curățenie.

Nu se plânge deloc de boli, sau de probleme de sănătate, iar în ciuda greutăților prin care a trecut, Domnica Varga este mulțumită de viața pe care o duce acum.

ADVERTISEMENT

”Este mai rău când stai, înțepenești”, a povestit femeia într-un interviu acordat pentru Transilvania Tv.

La rândul său, fiica Domnicăi Varga este extrem de fericită că mama sa este încă în formă și că poate fi alături de ea.

Fiica femeii spune că mama sa e mai sănătoasă decât ea

Femeia recunoaște însă că Domnica Varga este chiar mai sănătoasă decât ea, aceasta având deja probleme de sănătate de câțiva ani.

”Dacă n-ar fi ea eu nu aș putea face nimic. Ea mă ajută. (…) Nu a fost niciodată într-un spital.

Mai ia un antinevralgic când e. În rest, dacă și-a băut cafeaua dimineață, păi se duce și își face de lucru. 

Bea cafea de vreo patru ani, până acum nu i-a trebuit, nu a avut treaba cu cafeaua”, a povestit fiica femeii, pentru sursa citată.

Viorica Mușat a recunoscut că mama sa mai bea atunci când este obosită și o gură de țuică, însă niciodată un păhărel întreg.

ADVERTISEMENT