Satul mic din România care a primit recent o mare recunoaștere internațională nu e chiar atât de cunoscut. Aici se găsește o cetate spectaculoasă, care poate fi vizitată, dar și multe alte peisaje superbe.
România are cu ce se lăuda. Țara noastră are numeroase locuri de poveste cu peisaje superbe. Totodată, avem sate cunoscute la nivel internațional, care ajung să fie vizitate inclusiv de turiștii străini.
Sunt însă unele locuri care nu sunt cunoscute chiar de toată lumea. Deși promit o experiență cât se poate de interesantă și ascund construcții unice, spectaculoase, iată că puțini au auzit de ele.
Satul mic din România care a primit recent o mare recunoaștere internațională este unul dintre aceste locuri. Este vorba despre un sat mic din județul Alba. Acesta a fost inclus în Patrimoniul UNESCO.
Ce are atât de special? O cetate medievală care poate fi vizitată. Astfel, o mulțime de turiști au inclus acest sat pe lista lor de vacanță. Este vorba despre Câlnic, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba, Transilvania.
Acesta are o importanță istorică, dar și culturală. De altfel nici numele satului nu a fost ales întâmplător. El provine din slavul “kal” sau “kalinik” (lut), preluat de români și ulterior de sași. Menționăm și faptul că numele săsesc al localității este Kelling, derivat de la familia nobiliară Kelling.
Revenind la piesa de rezistență din satul mic din România, situl rural Câlnic, dar și cetatea, care are același nume, fac acum parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De altfel odată cu acest titlu au devenit unele dintre cele mai importante obiective turistice din zonă.
Care este povestea cetății? Aceasta a fost construită în secolul al XIII-lea, iar inițial a fost folosită ca reședință nobiliară. Menționăm faptul că suprafața pe care se află aceasta e una cât se poate de generoasă.
Astfel, există și un turn, pivnițe, șemineuri, iar în timpul unor restaurări efectuate în perioada anilor 1960 a mai fost descoperit și ancadramentul unei ferestre, indicând o fază gotică timpurie. Iar specialiștii estimau că aceasta ar fi putut fi din a doua jumătate a secolului al XIII-lea.
Menționăm că abia în anul 2003, cetatea a devenit un centrul cultural științific internațional. Aici se găsesc spații expoziționale, dar și locuri cazare. Chiar și așa, puțină lume știe de satul mic din România, dar și de surprizele pe care le oferă.
Ce pot face cei care ajung în zonă? În primul rând intrarea la Cetatea Țărănească Câlnic este doar 5 lei. Se găsește cazare atât în apropiere de sat, cât și mai departe, iar prețurile sunt unele cât se poate de accesibile.
Persoanele mai active se pot plimba prin zonă și pot admira peisajul de poveste. Totodată, există și posibilitatea unei curse cu ATV-ul pentru cei tentați de puțină aventură. Astfel, locul este unul perfect pentru o escapadă reușită.