În Banat găsim satul necunoscut din România cu doar 9 locuitori. În ultima perioadă, tot mai mulți români spun că vor să se mute aici. Cât costă o casă în această zonă care pare ruptă de lume.
Undeva în Banat, la poalele munților Poiana Ruscă, se află comuna Tomești. Din ea face parte și satul Luncanii de Sus. Conform Recensământului din 2002, așezarea mai avea doar 38 de locuitori.
De atunci, populația de aici a tot scăzut, până la ultimele 9 persoane în prezent. În ceea ce privește perioada de ”glorie” a localităţii, ea s-a înregistrat în anii 50 când peste 130 de persoane se aflau în acest colț de rai al Banatului.
În Luncanii de Sus, peisajele sunt de basm atât vara, cât şi iarna. Cu toate acestea, e greu să locuit acolo. Vara, natura pare a aduce optimism şi speranţe în sufletele oamenilor de aici şi, de aceea, viaţa le pare mai uşoară.
În contrast, iarna este un calvar. Dată fiind plasarea în zona montană, nămeţii îngroapă pădurile. Oamenii nu au decât poteca făcută de lupi şi alte sălbăticiuni, astfel că traiul le pare greu şi fără perspective. Este un motiv pentru care locuitorii au şi părăsit, rând pe rând, satul.
În ciuda acestor aspecte, aerul nepoluat şi liniştea au început să atragă tot mai mulți orăşeni. Printre ei sunt şi străini. ”Viaţa de aici nu e uşoară, dar ne-am obişnuit cu ea. Munca ne ţine sănătoşi. Mulţi au părăsit acest loc, dar au început să vină străini”, spunea Dumitru Isac, unul dintre septuagenarii cătunului, într-un interviu pentru Agerpres.
Recent, mare parte din gospodăriile nelocuite din Luncanii de Sus au fost scoase la vânzare. Ele au început să fie cumpărate de familii din Germania sau Austria. Acestea sunt interesate să le transforme în case de vacanţă sau chiar să le locuiască permanent după reamenajare.
Nu doar străinii sunt atrași de acest loc izolat, dar extrem de pitoresc. Românii caută și ei să evadeze din stresul zilnic al aglomerării din marile orașe. Marius, un inginer în construcţii, și Monica – soția – interpret de limbă germană, și-au luat o casă și un teren aici. Bărbatul e încântat că poate reface cu propriile mâini o casă veche de 200 de ani. În total, casa şi terenul din munţi au costat sub 30.000 de euro.
De notat că prețurile au crescut considerabil în zonă. ”Dacă acum 12 ani o casă bunicică în care te puteai muta în ea se vindea la 3 – 4.000 de euro, astăzi sub 20.000 de euro, nu mai găsești”, declară, pentru Observator News, Costel Medelean, primarul din Tomești.