Life

Satul unic din România unde au trăit haiducii. Puțini știu unde se află, niciun turist nu ajunge aici

Satul unic din România în care au trăit haiducii, cu mult timp în urmă. Unde se află locul în care niciun turist nu poate ajunge.
28.05.2024 | 19:01
Satul unic din Romania unde au trait haiducii Putini stiu unde se afla niciun turist nu ajunge aici
Satul unic din România unde au trăit haiducii. Sursa foto: replicahdd.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Satul unic din România în care au trăit haiducii acum mult timp. Turiștii nu pot ajunge aici deoarece este un loc foarte izolat. Unde se află, de fapt?

Satul unic din România unde au trăit haiducii. Unde se află

Locuitorii din anumite așezări din Munții Apuseni, Șureanu și Poiana Ruscă au fost considerați de multe ori “urmașii dacilor” datorită tradițiilor străvechi păstrate în comunitățile respective. Pe teritoriul lor au fost descoperite și mai multe vestigii arheologice.

ADVERTISEMENT

Aurul din zonă, invaziile turcești și căutarea unor ascunzători unde nimeni nu poate ajunge au reprezentat motivele întemeierii satelor pitorești din Hunedoara, situate în locuri greu accesibile și izolate.

Satul Meria din Hunedoara, aflat în Munții Poiana Ruscă, ar fi fost o așezare a haiducilor. Aceștia prădau locurile de peste munți, în Țara Hațegului. Acest sat se află deasupra luncii și a Cheilor Cernei, la 50 km de Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Acum mult timp, acest sat era considerat unul unic în Ardeal datorită originii sale, dar și a graiului aparte sau a felului de a fi mai “sălbatic” al celor care locuiesc din zonă, care erau vizitați foarte rar, din moment ce drumurile erau inexistente.

“Tradiția spune că în vechime era un sat format mai mult din colibe de fugari, lotri (n.r.: hoț de codru) și hoți și chiar țigani retrași la scuteală în acest ascunziș, de unde se scoboreau prin Țara Hațegului și prin Banat ca să fure și să prădeze și apoi, încărcați de câștigul acestei urâte meserii, se întorceau iar la odihnă și trai fără de griji și fără de frica de a fi urmăriți de panduri, care nu știau drumul prin codrii pustii ce vor fi fost atunci sau se temeau de măciuca ce ușor le-o puteau îndoi pe spinare acești hoțomani îndrăzneți”, a povestit preotul Jacob Radu, în “Istoria vicariatului greco-catolic din Țara Hațegului” (1909), potrivit adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat, de fapt, în satul Meria

La începutul secolului XX, localnicii încă își aminteau de haiducii din Meria. Preotul greco-catolic a vizitat așezarea și a aflat, totodată, mai multe detalii despre cum s-a terminat povestea fugarilor din munți. Aceștia din urmă s-au refugiat în ținutul aflat la poalele Vârfului Lotrului (1.266 metri).

“Odată, se zice, s-a pus capăt acestui mod de viață puțin cinstit, prin puterea armată trimisă asupra lor. Soldații au înconjurat satul din toate părțile și locuitorii au fost somați să își facă locuințe statornice și să înceapă o viață pașnică, altfel vor fi tratați ca făcătorii de rele și pedepsiți cu moarte.

ADVERTISEMENT

Ei au ascultat sfatul părintesc al oblăduirii, au întemeiat sat cum e datina și s-au apucat de economia câmpului și mai ales de creșterea vitelor”, a mai spus preotul Jacob Radu.

În satul Meria din Hunedoara mai locuiesc aproximativ 20 de familii. Bătrânii din sat au auzit despre povestea haiducilor de aici. Unii dintre săteni au spus că ar vrea să uite ce s-a întâmplat în trecut pe această așezare.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Arme valoroase ale...
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Arme valoroase ale Rusiei, distruse una câte una
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați!...
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați! Un preot a oficiat uniunea, iar Gică Hagi a fost prezent la eveniment. FOTO
Reacţia unui tânăr spectator la momentul Babasha de la concertul Coldplay:
Reacţia unui tânăr spectator la momentul Babasha de la concertul Coldplay: "Lipsă crasă de respect"
Afacerea care i-a adus un succes uriaş Mihaelei Borcea! Foarte greu pentru o...
Afacerea care i-a adus un succes uriaş Mihaelei Borcea! Foarte greu pentru o femeie! Fosta soţie a lui Borcea a spus tot
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
SECRETUL pentru o PENSIE mai MARE! Se CUMPĂRĂ VECHIME în MUNCĂ!
SECRETUL pentru o PENSIE mai MARE! Se CUMPĂRĂ VECHIME în MUNCĂ!
Cine este manelistul Babasha, omul care a cântat alături de Coldplay la București
Cine este manelistul Babasha, omul care a cântat alături de Coldplay la București
Adi Despot îi ia apărarea manelistului Babasha: „Te invidiez că nu am fost...
Adi Despot îi ia apărarea manelistului Babasha: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău”
Scandal-monstru la concert la Coldplay după ce oamenii au plătit sute de lei...
Scandal-monstru la concert la Coldplay după ce oamenii au plătit sute de lei pe bilete. Organizatorii au oprit spectacolul!
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion...
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion cu buletine de vot, în Sectorul 3
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei...
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei doi: „M-au sunat vecinii că soțul meu vrea să fure ceva”