Life

Satul unic în România care e vizitat de mulți turiști străini. Puțini români știu de el, deși e un loc special

Un sat unic din România este adorat de mulți turiști străini. E considerat un loc aparte, deși unii români poate nici nu au auzit de el.
18.07.2023 | 12:52
Satul unic in Romania care e vizitat de multi turisti straini Putini romani stiu de el desi e un loc special
Satul unic în România care e vizitat de mulți turiști străini. Sursă foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un sat unic din România este adorat de mulți turiști străini. Este cu adevărat special, iar dacă ajungi măcar aici odată în viață, parcă te simți într-o cu totul altă lume. Chiar și așa, mulți români poate nici nu au auzit de el.

Satul unic în România care e vizitat de mulți turiști străini

România are locuri superbe pe care mulți turiști străini le adoră și revin cu drag. Cel mai bun exemplu este acest sat din Moldova care atrage anual un număr record de turiști. De altfel este și un loc unic din Europa, având în vedere fațada caselor.

ADVERTISEMENT

Iar turiștii străini care ajung aici sunt fascinați de fiecare dată. Despre ce loc din România este însă vorba? Despre comuna Ciocănești, din județul Suceava. E la doar 20 de kilometri de Vatra Dornei, iar mulți turiști străini o compară cu un muzeu în aer liber.

Mai mult de atât, acest loc unic din România a fost declarat comună–muzeu în anul 2004. După alți 10 ani, comuna Ciocănești a devenit și câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic „Satul cultural al României”.

ADVERTISEMENT

Și totuși ce are atât de special și de ce o adoră cei mai mulți turiști străini? În primul rând comuna Ciocănești din România a fost prima așezare locuită apărută în calea ctitorilor Moldovei.

Ce are atât de deosebit

Numele ei este regăsește incluse într-un documentar din anul 1400. Casele din zonă sunt pictate ori încondeiate. Iar aceste eforturi nu au trecut neobservate, ci sunt apreciate la nivel mondial, dar și național.

ADVERTISEMENT

Inclusiv românii din zonă poartă costume tradiționale, cămăși și nu numai. De asemenea, zidurile caselor sunt decorate cu carpete ori cu diferite covoare tradiționale. Aceste tradiții datează încă din anii 1950.

La acea vreme, fostul primar al comunei, domnul Tomoioagă, un meșter popular și cioplitor în lemn, a încondeiat o casă. Iar exemplul său avea să fie urmat și în anii următori.

ADVERTISEMENT

Și trebuie subliniat faptul că fiecare lucru e făcut cu mare atenție. Chiar o femeie din zonă povestea că nu orice desen este permis.„Nu se desenează orice, se face după tradiție, nu toate măscările pe case, să știți. Lumea nu se întrece aici în etaje cât mai multe, betoane cât mai impozante și termopane cât mai fițoase. Mult mai important e desenul care îmbracă pereții exteriori ai caselor.

Dacă ai desenele mai spectaculoase, așa ești considerat un gospodar adevărat. Ba chiar se mai zice că și culorile sunt ca sufletul omului.” a spus tanti Leontina pentru romanialibera.ro.

Iar cei mai mulți turiști străini care ajung în România nu ratează locația. Aceasta este prezentată în numeroase vlogg-uri, având în vedere că este ceva cu adevărat unic în Europa și poate chiar și în lume. 

ADVERTISEMENT