Cântăreața de muzică populară, Saveta Bogdan, dezvăluie care este secretul la care apelează pentru ciorba de miel. Ingredientul cu care o acrește nu este unul obișnuit, delicatesa fiind făcută doar în lunile august şi septembrie.
Saveta Bogdan este o gospodină desăvârșită și nu se dă în lături de la gătirea diverselor bucate tradiționale. Artista pune pe masa de Paște o savuroasă ciorbă de miel pentru care deține câteva trucuri importante.
Pontul ideal pentru acest fel de mâncare constă în produsul cu care se acrește. Interpreta de muzică populară le-a împărtășit oamenilor că nu folosește produse din comerț, cum ar fi borșul sau zeama de lămâie.
Apelează întotdeauna la un ingredient originar din zona sa. Secretul constă în laptele acru „în bărbânţă”. Delicatesa a luat naștere la stânele din vârf de munte, rețeta fiind păstrată de doar câţiva crescători de oi din România.
Produsul natural se prepară de ciobani doar în lunile august şi septembrie. În această perioadă din an laptele este mai puţin şi mai gras. Saveta Bogdan susține că acesta este perfect pentru ciorba de miel, ce nu lipsește de pe masa de Paște.
„Voi prepara și ciorbă de miel, dar nu o acresc cu borș, cum văd, pe aici, pe la București. Folosesc laptele acru de oi, în bărbânță, specific zonei mele natale, așa cum de altfel am văzut în casa părintească.
Ciorba are astfel un gust nemaipomenit! Încercați și veți vedea diferența”, a explicat Saveta Bogdan pentru click.ro. Vedeta are în meniul de sărbătoare și pască din aluat de cozonac. Preparatul conține brânză, stafide, smântână, esență de rom și zahăr.
Laptele în bărbânţă cu care Saveta Bogdan obișnuiește să acrească ciorba de miel este un produs care se face de multă vreme. Are o istorie lungă în spate, rețeta fiind păstrată din moși-strămoși. În prezent, puțini oameni din zona Bistrița-Năsăud o mai cunosc.
Poartă această denumire pentru că se face în „găleți”. Bărbânţa reprezintă, de fapt, un recipient rotund din lemn, de 25-35 de litri. Capacul este confecționat tot din lemn. Atunci când bărbânţa este închisă nu mai poate pătrunde nici picătură de apă.
Pentru acest produs este nevoie doar de lapte de oaie. Acesta se fierbe. Pe fundul bărbânţei se pune un lapte de oaie proaspăt și peste se adaugă cel care a fost fiert. Se lasă să se prindă între 2 și 3 zile, perioadă în care se transformă în iaurt.