News

Scad ratele la bancă pentru sute de mii de români. Ce se întâmplă cu indicele IRCC

Ratele la bancă pentru sute de mii de români vor scădea începând cu 1 iulie. Situația are legătură cu evoluția indicelui IRCC.
23.06.2024 | 17:17
Scad ratele la banca pentru sute de mii de romani Ce se intampla cu indicele IRCC
Indicele IRCC, mai mic de la 1 iulie: ratele la bancă pentru sute de mii de români, mai mici. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vin vești bune pentru sute de mii de români care au credite în lei: începând cu 1 iulie, ratele la bancă vor scădea. Această situație este direct legată de evoluția indicelui IRCC.

Indicele IRCC, mai mic de la 1 iulie: ratele la bancă pentru sute de mii de români, mai mici

Cei peste o jumătate de milion de cetățeni din România care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor plăti rate ceva mai mici la bănci. IRCC va scădea de la 1 iulie. În plus, ROBOR a ajuns la cel mai mic nivel în ultimii doi ani.

ADVERTISEMENT

Dacă ne referim strict la IRCC, trebuie să spunem că românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor plăti rate ceva mai mici la bănci. De la începutul lunii viitoare, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, va scădea, ușor. De la 5,90%, cât este în prezent, ajunge la 5,86%.

Dacă luăm exemplul unui credit de 250.000 lei, luat pe 30 de ani, vedem cum rata lunară se va diminua din luna iulie cu câțiva lei. Încă din 2022, ratele a 500.000 de români au început să crească.

ADVERTISEMENT

Cauza acestui lucru a fost faptul că BNR a majorat dobânda cheie. Revenind la creditul de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, observăm cum rata lunară era aproape 1.400 de lei în aprilie 2022.

Apoi, în 2023, după ce forul condus de Mugur Isărescu a continuat să majoreze dobânda cheie, rata a trecut de 2.000 de lei, de la 1.400 de lei (în 2022), ajungând astfel la 2.049 de lei. S-a raportat o creștere de 600 de lei într-un singur an.

ADVERTISEMENT

În prezent, rata acestui credit ajunge la 2.084 de lei. Odată cu scăderea IRCC, ea va fi mai mică de la 1 iulie. Nu vorbim însă de o reducere extrem de spectaculoasă pentru buzunarul românului.

Mai exact, va scădea până la 2.077 de lei. Vedem o reducere de 7 lei, conform Digi24. Vestea bună este că trendul ar putea continua. Românii vor putea avea parte de noi scăderi de rate. Condiția e ca BNR să reducă dobânda de referință la următoarea ședință de politică monetară. Aceasta va avea loc pe 5 iulie.

ADVERTISEMENT

Scad și ratele la creditele de tip Noua Casă

Odată cu reducerea indicelui IRCC, de la 1 iulie scad și ratele la creditele de tip Noua Casă. De exemplu, la un credit de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata actuală va scădea cu aproximativ 7 lei.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică...
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică la Bac. Visează să dea la Drept
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI de când a IEȘIT din INCHISOARE! Ceas de 200 de mii...
PRIMELE IMAGINI de când a IEȘIT din INCHISOARE! Ceas de 200 de mii de EURO la MÂNĂ
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Scapă de caniculă fără aer condiționat. Trucuri verificate
Scapă de caniculă fără aer condiționat. Trucuri verificate
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși