ADVERTISEMENT
News

Scade vârsta de pensionare pentru o parte dintre români. Cine va beneficia de noua măsură și care sunt condițiile

Autor: Adrian Baciu | 27.08.2020 | 08:27
Scade vârsta de pensionare pentru o parte dintre români. Cine va beneficia de noua măsură și care sunt condițiile
Ce se întâmplă cu vârsta standard de pensionare. Situație bizară pentru unul din doi români. Foto: hepta.ro

Conform unui proiect de lege care a trecut de Parlament, vârsta de pensionare pentru o anumită categorie dintre români se va modifica.

ADVERTISEMENT

Astfel, zeci de mii de conaționali ar urma să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani. Pentru ca această măsură să fie aplicată trebuiesc îndeplinite anumite condiţii.

Mai exact, acești oamenii trebuie să locuiască într-o anumită zonă a ţării pentru a beneficia de această prevedere.

ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare, schimbată pentru o categorie de români

Parlamentul României a votat o lege prin care zeci de mii de cetățeni vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani de zile, fără nicio penalizare, din cauza poluării. Proiectul legislativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, după ce anul trecut a ajuns şi în Senat.

Mai exact, este vorba despre locuitorii din Ploieşti, judeţul Prahova, şi dintr-o serie de comune învecinate. Informația a fost făcută publică marţi de către deputatul PSD Laura Fulgeanu-Moagher, pe pagina sa de socializare.

ADVERTISEMENT

“Astăzi (n.r. marți), în plenul Camerei Deputaților, a fost adoptat proiectul de lege pe care l-am inițiat în 2019, prin care locuitorii Municipiului Ploiești și ai comunelor Bucov, Valea Călugărească, Blejoi, Berceni, Bărcănești, Pucheni, Brazi si satul Strejnicu din comuna Târgşoru-Vechi – cele de pe o rază de cel puțin 8 km de la marginea municipiului Ploiești, vor avea dreptul la reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevazută la art.65, alin.(4) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

S-a făcut dreptate pentru locuitorii din jurul Ploieștiului, prin includerea municipiului în lista zonelor afectate de poluare”, a scris deputatul social-democrat pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Lista zonelor vizate de această lege

Conform legii adoptate de Legislativ, cei care locuiesc pe o rază de 8 km în jurul localității, timp de 30 de ani vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără nicio penalizare, noile localități fiind după cum urmează:

  • Victoria și Făgăraș – județul Brașov;
  • Galați – județul Galați;
  • Ciulnița – județul Ialomița;
  • Brazi şi Ploiești – județul Prahova.
ADVERTISEMENT

Legea merge acum la preşedintele Iohannis pentru promulgare. Acest act adoptat de Parlament păstrează prevederea din Legea nr. 263/2010 care stabilește că, în cazul reducerii vârstei de pensionare nu se vor aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale (fiind vorba de o astfel de pensionare, în cazul descris anterior).

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!