News

Gazul din SUA strică socotelile Rusiei. Ajunge în porturile din Polonia și scade prețurile

Creşterea explozivă a cotaţiilor la gaze naturale în acest an a atras o flotilă de nave încărcate cu gaze lichefiate din SUA, ceea ce a dus la scăderea cu peste 20% a preţurile de referinţă în Europa.
23.12.2021 | 18:32
Gazul din SUA strica socotelile Rusiei Ajunge in porturile din Polonia si scade preturile
ADVERTISEMENT

Prețurile la gaze în Europa au crescut cu peste 600% de la începutul anului pentru că Rusia a limitat livrările. Prețurile sunt actualmente de 13 ori mai ridicate decât în SUA.

Europa are prețuri mai mari și decât Asia, ceea ce face ca bătrânul continent să devină principala destinaţie pentru gaze naturale lichefiate.

ADVERTISEMENT

Gazele mai ieftine cu 20% în Europa. De unde vine gura de oxigen după ce Rusia a limitat livrările

Potrivit Bloomberg, citat de Agerpres, cel puţin 10 nave încărcate cu gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa. Alte 20 de nave par să traverseze Atlanticul chiar dacă nu au declarat încă destinaţia lor finală.

Aceste nave ar urma să compenseze reducerea livrărilor din Rusia, principalul furnizor al Europei. La scăderea prețurilor au contribuit și prognozele meteo conform cărora temperaturile în Europa de Nord-Vest vor creşte peste normalul acestei perioade pe parcursul săptămânii următoare.

ADVERTISEMENT

Preţul european de referinţă a scăzut joi cu 22%, până la 135,03 euro pentru un Megawatt-oră la hub-ul de gaze TTF din Olanda, anulând creşterile înregistrate pe parcursul acestei săptămâni.

Scăderea preţului la gaze a antrenat și o scădere a preţurilor la electricitate, pe piaţa din Germania preţurile înregistrând o reducere de 15% iar pe piaţa din Franţa de 24%.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiași surse, în prezent, terminalele de export de gaze lichefiate din SUA operează la capacitate maximă, ceea ce va permite acoperirea deficitului de aprovizionare cu gaze al Europei, în condiţiile în care Rusia şi-a semnalat intenţia de a menţine livrările la un nivel limitat în luna ianuarie.

Preţurile europene la gaze au scăzut joi chiar dacă conducta Yamal, care în mod normal aduce gaze naturale ruseşti în Europa via Germania, continuă să livreze gaze în direcţia inversă.

ADVERTISEMENT

Aceasta înseamnă că pentru a treia zi la rând această conductă transportă gazele naturale, care în mod normal sunt utilizate pentru a încălzi locuinţele şi a alimenta centralele electrice pe gaze din Europa, din Germania înapoi în Polonia.

ADVERTISEMENT