Sporturi

Scanarea inimii, pas important în tratamentul COVID-19! Ce au descoperit specialiștii

14.07.2020 | 17:46
Scanarea inimii pas important in tratamentul COVID19 Ce au descoperit specialistii
ADVERTISEMENT

Scanarea inimii ar putea reărezenta un pas important în tratamentul COVID-19! Astfel, jumătate dintre pacienții cu Covid-19 care au primit o scanare cardiacă la spital au prezentat anomalii ale funcției inimii, conform ultimelor cercetări.

Studiul, publicat în European Heart Journal – Cardiovascular Imaging, a descoperit că aproximativ unul din șapte pacienți a prezentat anomalii severe, care ar putea avea un efect major asupra supraviețuirii și recuperării.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a arătat că unul din trei pacienți care au primit o scanare ecocardiografică și-a modificat tratamentul ca urmare.

Inima, punct important în schema de tratament COVID-19

Rezultatele sugerează că scanările cardiace s-ar putea dovedi cruciale pentru identificarea pacienților care pot beneficia de tratamente suplimentare pentru a-și îmbunătăți recuperarea Covid-19 și pentru a preveni deteriorarea potențială pe termen lung a inimii lor.

ADVERTISEMENT

Profesorul Marc Dweck, British Heart Foundation și lector principal consultant la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Covid-19 este o boală complexă, multisistemă, care poate avea efecte profunde asupra multor părți ale corpului, inclusiv a inimii.

Mulți medici au ezitat să comande ecocardiograme pentru pacienții cu Covid-19, deoarece este o procedură adăugată care implică un contact strâns cu pacienții.

ADVERTISEMENT

Munca noastră arată că aceste scanări sunt importante – au îmbunătățit tratamentul pentru o treime din pacienții care le-au primit.”

Cercetătorii de la Centrul de Excelență al Cercetării British Heart Foundation de la Universitatea din Edinburgh au analizat rezultatele ecocardiogramei a 1216 pacienți din 69 de țări cu Covid-19. Ecocardiograma este un tip de scanare cu ultrasunete folosit pentru a privi inima în timp real pe noptiera unui pacient.

ADVERTISEMENT

Rezultatele scanării au fost obținute din numeroase puncte de top din Covid-19 din întreaga lume, permițând cercetătorilor să înțeleagă urgent impactul Covid-19 asupra inimii, în timp ce pandemia era la apogeu.

ADVERTISEMENT

În studiu, peste jumătate (55 la sută) dintre toți pacienții, inclusiv cei cu boli cardiace preexistente, au arătat modificări anormale ale modului de pompare a inimii lor, aproximativ unul din șapte indicând o disfuncție severă.

Majoritatea (901) nu aveau boli cardiace cunoscute înainte de studiu și au prezentat modificări similare. Aproape jumătate (46%) și una din opt (13%) au prezentat modificări anormale și, respectiv, disfuncții severe.

Aceste modificări au fost observate pentru prima dată în timpul bolii Covid-19 ale pacienților, iar cercetătorii cred că s-ar putea datora efectelor virusului