News

Scandal la examenul de bacalaureat din Franța. 19 liceeni au fost arestați pentru fraudă. Profesorii protestează contra reformelor lui Macron

04.07.2019 | 19:08
Scandal la examenul de bacalaureat din Franta 19 liceeni au fost arestati pentru frauda Profesorii protesteaza contra reformelor lui Macron

Examen de bacalaureat plin de scandaluri în Franța. Mai mulți liceeni au fost arestați în Paris și Marsilia, după ce subiectele de la examenul de matematică au fost răspândite pe rețeaua WhatsApp, susținut de aproximativ jumătate din cei 740.000 de elevi francezi care au susținut bac-ul în 2019. Aflarea subiectului la matematică este însă doar una dintre problemele ministrului Educației francez, Jean-Michal Blanquer. Acesta se confruntă și cu protestul profesorilor de matematică, după reformele făcute de autoritățile franceze.

Liceeni arestați pentru fraudă la examenul de bacalaureat din Franța

În ultimele două zile 19 liceeni au fost arestați în Marsilia și Paris. Polițiștii investighează aflarea subiectelor la examenul de matematică care au fost răspândite prin intermediul WhatsApp. 7 dintre liceenii reținuți au fost eliberați, în timp ce alți 12 au rămas în custodia polițiie. Procurorii francezi au susținut că aceștia sunt acuzați de fraudare a examenului și conspirație, dar că cel puțin pentru moment nu au anulat examenul.

Săptămâna dificilă pentru ministrul Educației francez, Jean-Michael Blanquer, este doar la început. Acesta se confruntă și cu un protest al profesorilor francezi din mai multe regiuni, care refuză să corecteze lucrările de la examenul de bacalaureat. Asta pentru că evaluatorii nu sunt de acord cu felul în care ministerul a decis să reformeze examenul.

Scandal la bacalaureatul din Franța, unde mai mulți elevi au fost arestați pentru fraudă *foto: france24
Scandal la bacalaureatul din Franța, unde mai mulți elevi au fost arestați pentru fraudă *foto: france24

Vor întârzia rezultatele examenului de Bacalaureat din Franța? Reacția ministrului Educației

Cu privire la posibilitatea ca rezultatele la Bacalaureat să întârzie să fie publicate, ministrul francez a spus: „În acest moment, sunt nevoit să recunosc că există un oarecare risc ca rezultatele să nu fie predate de profesori, dar facem tot ce ne stă în putinţă să asigurăm că acest lucru nu se va întâmpla. Le-am spus profesorilor care au decis să se joace în acest fel, încălcând toate principiile funcţionarilor publici, că vor exista consecinţe financiare severe”, a declarat Blanquer, potrivit Adevărul.

Greva va afecta 108.000 din cele 4 milioane de lucrări trimise către evaluare. Profesorii încearcă astfel să convingă guvernul să redeschidă dezbaterea asupra reformei bacalaureatului. În urma modificărilor propuse initial de Emmanuel Macron în campania prezidențială sistemul francez de învăţământ ar începe să pune un accent mai mare pe evaluarea continuă, iar examenele finale nu ar mai avea importanţa din prezent. Lucru care nu este însă pe placul profesorilor francezi.