News

Scandal cu profesorii. Cadrele didactice refuză să predea online. “La muncă, puturoșilor”

28.10.2020 | 14:40
Scandal cu profesorii Cadrele didactice refuza sa predea online La munca puturosilor
ADVERTISEMENT

Scandal cu profesorii la puțin timp de la debutul anului școlar. Cum tot mai multe școli trec în scenariul roșu și învățământul online devine principal, mai multe cadre didactice au anunțat că refuză să predea într-un asemenea sistem. Elevii se plâng de faptul că cei care trebuie să-i învețe nu participă la ore sau, în cel mai bun caz, le aruncă pe grupul clasei câte o fișă de lucru.

Ultima situație a apărut în județul Constanța, acolo unde un elev de clasa a VII-a din cadrul Liceului Teoretic ”Carmen Sylva” din Eforie Sud a sesizat că mai mulţi profesori refuză să predea online. Copilul a explicat că într-o săptămână au fost făcute doar 14 dintre cele 32 de ore din programa şcolară.

ADVERTISEMENT

„Nu este o situație singulară, acest lucru se întâmplă, din păcate, nu doar în județul Constanța, ci chiar la nivel național. Vorbim aici de elevi care, pur și simplu, nu beneficiază de orele online, deși se impune acest lucru pentru că profesorii, o parte dintre ei că nu trebuie să generalizăm, de fapt, refuză să intre la orele online și invocă varii motive.

Ori că nu știu să utilizeze platformele sau dispozitivele, ori nu vor să facă acest lucru. Deși ei au obligația morală și legală de a face acest lucru, de a transpune orele de la clasă în mediul online, prin acel ordin de ministru care aprobă metodologia de organizare a orelor online, dar și prin fișa postului care a fost modificată de minister”, a spus Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al elevilor din Constanța pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Un nou scandal cu cadrele didactice

Nici părinții nu sunt prea mulțumiți de ceea ce se întâmplă. Mulți dintre ei îi acuză în termeni duri pe profesori despre care spun că au avut tot timpul din lume să se pună la curent cu acest sistem de predare.

Sursa foto – facebook

„M-am săturat, pur și simplu. Trebuie să știe toată lumea că școala online în România înseamnă, de fapt, o lungă vacanță pentru profesori. Asta nu este școală. Ce fel de cadru didactic este acela care trimite o fișă de lucru pe grupul de whatsapp și apoi iese.

ADVERTISEMENT

Și revine abia când mai are o nouă oră. Când, ce să vezi, face la fel. Au dus nesimțirea atât de departe încât își dau de la unul la altul fișele astea. Muncesc 30 de secunde”, a acuzat Elena Stoica, mama unui elev din clasa a 5-a din București.

Elevii se plâng de atitudinea profesorilor

Elevii spun că vor avea lacune serioase și în stilul acesta nici nu vor putea recupera vreodată materia. Mai mult de atât, aceștia le atrag atenția cadrelor didactice. Școala online trebuie să fie tot școală, spun copiii care au venit și cu o idee pentru Ministerul Educației. Profesorii care nu își fac treaba să fie puși pe liber.

ADVERTISEMENT

„Singura măsură care să-i sperie, cu ghilimelele de rigoare, sau o sancțiune disciplinară pentru profesori ar fi ca, pur și simplu, orele care nu se efectuează în online să nu fie plătite. Sau să li se desfacă contractul individual de muncă în cazul în care acest lucru se întâmplă repetitiv.

Silviu Morcan, președintele CJE Constanța. Sursa foto – facebook

Practic, vorbim aici de profesori care înlocuiesc orele online, orele care trebuie să se desfășoare în mediul online prin videoconferințe prin care elevii și profesorii să participe la ore, ei înlocuiesc aceste ore cu o fișă de lucru sau un test pe care îl trimit pe grupul clasei de whatsapp.

Și considerăm că am făcut ora, ceea ce este profund greșit. Vorbim de ore sincron, nu asincron, în care trimitem așa un simplu material pe grupul clasei”, a mai zis Silviu Morcan.

Părinții, atacuri dure la adresa cadrelor didactice

Nu este liniște nici pe rețelele de socializare. Părinții au luat cu asalt grupurile profesorilor și n-au ezitat să-i taxeze pe aceștia pentru felul în care au înțeles să-și facă treaba în sistem online.

„La muncă, puturoșilor. Toată ziua vă plângeți. Nu sunt măriri de salarii, e cam mică norma de hrană, prea puțini bani de haine, consumăm curent și internet, nu ne dă ministerul, nu ne dă Guvernul, președintele și nu pică nimic nici de la extratereștrii. Nu cumva v-ați cam obișnuit acasă? Rămâneți acasă. Vă urmăresc de câteva zile, nu faceți altceva decât să vă plângeți. 

Sursa foto – facebook

Afară plouă, la iarnă ninge, orice este un motiv bun pentru ca voi să aruncați în scârbă o fișă de lucru copiilor. Da, sunt nervoasă, da, nu sunteți toți vinovați, am tot respectul pentru cei care își fac meseria așa cum pot ei mai bine. Dar pentru cei care nu fac nimic….mai bine tac”, a scris Teodora Dudum pe Facebook.

„Au inventat ei teorema lui Pitagora?”

Profesorii spun că nu vor să predea în online pentru că modalitatea găsită de Ministerul Educației le încalcă dreptul la imagine și dreptul de autor. Scuzele acestora sunt mai degrabă amuzante pentru elevi.

„Profesorii invocă diferite motive atunci când vine vorba de a refuza să predea în online. Vorbim despre dreptul la imagine sau dreptul de autor.

Sursa foto – facebook

Îmi pare absurd pentru că teorema lui Pitagora nu a inventat-o profesorul X din județul Y. Nu este vorba de niciun drept de autor. La imagine, nici atât.

Pentru că elevii prin acea metodologie aprobată de minister au obligația de a nu disemina materiale în mediul extern, la fel profesorii, deci nu văd care ar fi problema. Sunt niște pretexte pe care foarte mulți le folosesc pentru a refuza să facă orele online, din păcate”, a mai adăugat președintele CJE Constanța.

De ce refuză profesorii să predea online

Profesorii invocă viața privată atunci când vine vorba despre refuzul de a preda online. Aceștia spun că nu vor să fie filmați sau înregistrați. Nici declarațiile premierului Ludovic Orban nu au avut darul de a calma spiritele.

Șeful Executivului a transmis că cine nu se supune este liber să plece din învățământ. Pe lângă problemele și lipsurile tehnice, profesorii care nici nu vor să audă de acest tip de predare invocă și pretexte mai puțin obișnuite. Unii dintre ei au acuzat faptul că lecțiile pe care le țin pot fi „plagiate”.

 

ADVERTISEMENT