News

Scandal cu repetiție la naționala de hochei: ”Ținutul Secuiesc a învins Ungaria”. Ce a pățit în vestiar singurul jucător cu nume românesc

Momentul de la Campionatul Mondial de hochei din Slovenia, în care jucătorii români au cântat imnul Ținutului Secuiesc, la finalul meciului cu Ungaria, a mai avut un episod asemănător, în 2011.
09.05.2022 | 18:06
Scandal cu repetitie la nationala de hochei Tinutul Secuiesc a invins Ungaria Ce a patit in vestiar singurul jucator cu nume romanesc
Hocheiștii din naționala României au cântat imnul Ungariei, în 2011 / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Hocheiștii români și cei maghiari au cântat împreună imnul Ținutului Secuiesc, la capătul unui meci care s-a desfășurat la Campionatul Mondial (încheiat cu scorul de 4-2 pentru Ungaria). Momentul șocant nu este primul de acest gen oferit de naționala României, în care majoritatea sportivilor sunt etnici maghiari.

Imnul Ungariei, în loc de ”Deșteaptă-te, române”

Dezvăluirea a fost făcută de deputatul Dan Tănasă, care a scris că trei dintre jucătorii români au refuzat să se alăture celorlalți colegi, care au participat la moment. Se pare că în tribune a fost și Tanczos Barna, ministrul Mediului, care ar fi preferat să ocupe un loc în galeria Ungariei.

ADVERTISEMENT

Un scandal asemănător a avut loc în anul 2011, tot la finalul unui meci între România și Ungaria (4-1), care s-a desfășurat la Miercurea Ciuc, în cadrul turneului Euro Ice-Hockey Challange.

La începutul partidei, hocheiștii din naționala României au refuzat să cânte ”Deșteaptă-te române”, în schimb au cântat imnul Ungariei, alături de adversarii lor. Cei mai vocali au fost Peter Levente și Zsombor Antal, doi sportivi români de etnie maghiară.

ADVERTISEMENT

Tihamer Becze, în 2011: ”Românii nu au legătură cu sportul ăsta”

Câteva zile mai târziu, Tihamer Becze, cel mai bun jucător al României, a oferit o explicație șocantă în presa maghiară. ”Vinerea trecută, Ținutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă fiindcă românii nu au, practic, nicio legătură cu naționala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general”, spunea Becze, în 2011.

Tânărul sportiv amintea atunci că din lotul de 26 de jucători, doar portarul avea nume românesc, însă și acesta este născut la Gheorgheni iar mama lui este unguroaică.

ADVERTISEMENT

”…Apoi, așa cum sunt obiceiurile în zona Miercurea Ciuc – Gheorgheni, la finalul partidei, am cântat Imnul Secuiesc, împreună cu spectatorii din sală. Nu știu de ce se face atâta caz, s-a întâmplat un lucru firesc, care se întâmplă de ani buni la noi”, a mai explicat Becze.

Hocheistul cu nume românesc, bătut cu prosoapele ude

Tot în 2011, chiar de Ziua Națională a României, mai mulți jucători din lotul național al României au fost acuzați că l-au supus la umilințe ”fizice și verbale” pe hocheistul Florin Cosmin Marinescu (15 ani), în vestiar, la finalul unui antrenament.

ADVERTISEMENT

”Din informațiile mele, tatăl hocheistului i-a jignit constant pe părinții jucătorilor maghiari. Băiatul le-a cerut colegilor, în vestiar, să vorbească românește, mai ales că are 1 decembrie, Ziua Națională a României. Atunci au apărut prosoapele ude. Eu nu am pățit niciodată ceva de genul acesta.

Anul trecut, am fost la București să ne facem analizele medicale. Asistentele și medicul mi-au reproșat că nu înțeleg ce vorbesc. Eu nu înțeleg mai nimic din limba asta. Nu e de mirare, fiindcă mi-am petrecut copilăria la Budapesta.

Oamenii din Ținutul Secuiesc au aceeași atitudine față de limba română, precum au avut-o față de limba rusă înainte de 1989”, a mai explicat internaționalul român.

Etnicii maghiari domină Liga Națională de hochei

În prezent, Tihamer Becze are 31 de ani și face parte din lotul Ungariei, însă continuă să activeze la echipa de club din Miercurea Ciuc.

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci. La mai bine de un deceniu de la acel scandal, lotul României este alcătuit în marea majoritate din etnici maghiari, cu excepția a patru jucători care au nume românești: Mircea Constantin, Roberto Gliga, Daniel Trancă și Eduard Căsăneanu.

În campionatul României, etnicii maghiari fac legea de mulți ani, campioana en-titre fiind SC Miercurea Ciuc. Din 2017 și până azi, echipa din Harghita și-a adjudecat 10 titluri în Liga Națională de hochei.

ADVERTISEMENT