Sport

Scandal cu VAR la Petrolul – FC Voluntari. Penalty controversat acordat în finalul meciului, Tamaș s-a răstit la arbitrul Găman

Un nou scandal s-a iscat la un meci din SuperLiga din cauza VAR. Arbitrul George Găman a acordat un penalty controversat în finalul partidei Petrolul - FC Voluntari și nu a dorit să revadă faza pe monitor.
19.07.2022 | 00:29
Scandal cu VAR la Petrolul  FC Voluntari Penalty controversat acordat in finalul meciului Tamas sa rastit la arbitrul Gaman
Penalty-ul acordat de George Găman în finalul meciului Petrolul - FC Voluntari a creat un scandal imens cu jucătorii gazdă
ADVERTISEMENT

Meciul Petrolul – FC Voluntari, ultimul al primei etape din SuperLiga a fost unul foarte tensionat, mai ales din cauza sistemului de arbitraj video, care a născut deja multe controverse.

Arbitrul George Găman a acordat un penalty controversat în finalul meciului Petrolul – FC Voluntari. Scandal cu Gabi Tamaș

FC Voluntari a câștigat cu 1-0 partida din deplasare cu Petrolul datorită unui gol marcat de Daniel Florea din penalty în al doilea minut de prelungire. Gol care a dat naștere unui scandal monstru, deoarece jucătorii echipei gazdă i-au reproșat vehement centralului George Găman acordarea loviturii de pedeapsă.

ADVERTISEMENT

Momentul controversat s-a petrecut în minutul 88 al meciului. Atunci, la o minge aruncată în careul gazdelor, arbitrul Găman a considerat că Tamaș l-a lovit cu cotul în săritură pe Armaș, a acordat penalty și cartonaș galben fundașului ploieștean.

Au urmat proteste virulente ale „lupilor galbeni”, care i-au reproșat centralului nu atât acordarea loviturii de pedeapsă, cât faptul că nu se duce la monitor să se convingă dacă are dreptate sau nu. „De ce nu te duci să te uiți la fază?”, i-a strigat Tamaș, însă încercările sale au rămas fără ecou. Găman nu și-a schimbat decizia inițială, iar după patru minute de parlamentări, Daniel Florea a transformat lovitura de la 11 metri și a adus trei puncte mari în contul echipei sale.

ADVERTISEMENT

Gabi Tamaș a continuat protestele și după joc: „De ce nu s-a dus să vadă faza?”

Gabi Tamaș a protestat la adresa centralului George Găman și la interviurile de după partidă. Fundașul ploieștean a continuat să se întrebe de ce arbitrul nu s-a dus să revadă faza la monitor, așa cum a făcut-o în prima repriză, când le-a anulat un gol.

„A fost un duel în careu, în urma căruia arbitrul a decis că a fost penalty pentru că a primit semnale de la VAR. Așa a decis VAR-ul, așa a decis arbitrul. Întrebarea mea este de ce nu s-a dus să vadă faza, așa cum a fost la golul nostru. Multă lume a spus că golul nostru a fost valid, dar VAR-ul sau arbitrul, nu știu cine,  a decis că trebuie să fie anulat.

ADVERTISEMENT

Trebuia să meargă și să vadă faza cu ochii lui, acolo, la televizor și să ia decizia după aceea. La dueluri aeriene nu putem sta cu mâna pe lângă corp. El m-a împins, eu eram în cădere, cumva, a fost un duel… N-am ce să mai zic”, a răbufnit Tamaș la finalul meciului.

VAR-ul a anulat și un gol Petrolului în prima repriză

Penalty-ul acordat lui FC Voluntari în minutele de final nu a fost singura fază dubioasă a partidei. A mai existat una în prima repriză, tranșată de VAR, culmea, tot în defavoarea gazdelor. Este vorba de un gol marcat de Dumitriu, care a fost anulat mai apoi de George Găman după ce a vizionat faza pe monitorul de control.

ADVERTISEMENT

Centralul craiovean a considerat că Mirko Ivanovski, care se afla în offside în momentul șutului expediat de Dumitriu, influențează faza și îl împiedică pe portarul Popa să intervină, iar prin urmare a anulat golul.

Decizie cu care nu a fost însă de acord fostul arbitru FIFA Marius Avram, aflat în studio-ul Digisport: „E o fază prin care cei din cabina VAR au decis să-l cheme pe arbitru. Regulile spun clar că un jucător care e în afara poziției și care obstrucționează câmpul vizual în momentul șutului poate duce la anularea golului pe motiv de ofsaid.

Eu aș merge pe validarea golului, pentru că portarul e surprins de devierea mingii. E o fază grea pentru Găman, eu aș spune că e 60-70% nu și 30% da. Trebuie să remarcăm că nu e suficient acel moment al șutului, ci trebuie să vedem mai departe. Mișcarea jucătorului poate să-i distragă atenția portarului și cred că asta a luat în calcul arbitrul”, a spus Marius Avram.

ADVERTISEMENT