Sport

Scandal de dopaj în ciclism! Nairo Quintana, depistat pozitiv în Turul Franţei!

Nairo Quintana, unul dintre cei mai importanți cicliști din ultimii 10 ani, a fost găsit dopat la actuala ediție a Turului Franței pe care a încheiat-o pe locul 6.
17.08.2022 | 17:24
Scandal de dopaj in ciclism Nairo Quintana depistat pozitiv in Turul Frantei
Nairo Quintana, unul dintre cei mai importanți cicliști din ultimii 10 ani, a fost găsit dopat la actuala ediție a Turului Franței pe care a încheiat-o pe locul 6. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Rutierul columbian a câștigat Giro în 2014 și Vuelta în 2016, însă nu a reușit să se impună niciodată în Le Tour, competiție pe care a încheiat-o de două ori pe poziția secundă (2013, 2015) și o dată pe ultima treapă a podiumului (2016).

Nairo Quintana s-a dopat în Turul Franței

La mai puțin de o lună de la finalul ediției cu numărul 109 a Turului Franței a sosit vestea că Nairo Quintana, rutierul formației Arkea-Samsic, a fost descoperit dopat în două etape și a fost descalificat.

ADVERTISEMENT

Conform cotidianului francez L’Equipe, la testele efectuate de cățărătorul columbian de 32 de ani s-au găsit urme de tramadol, un analgezic puternic ce a fost interzis de Uniunea Ciclistă Internațională din 2019.

Cele două teste au fost efectuate după sosirile de la Super Planche des Belles Filles (etapa a 7-a) și Col du Granon Serre Chevalier (etapa a 11-a), aceasta din urmă încheiată de Quintana pe locul secund, după danezul Jonas Vingegaard, cel care avea să se îmbrace în galben la Paris.

ADVERTISEMENT

Columbianul, care a terminat Turul Franței 2022 pe locul 6, are zece zile pentru a face contestație la această decizie. Este important de menționat că administrarea tramadolului, deși este interzisă în curse, nu constituie o încălcare a regulilor anti-doping. În aceste condiții, Quintana este liber să participe la Turul Spaniei, competiție care va începe vineri, 19 august.

Quintana a mai fost vizat de o amplă anchetă

Nairo Quintana nu este pentru prima dată vizat de o anchetă anti-doping. La ediția din 2020 a Turului Franței, hotelul echipei Arkea-Samsic de la Meribel a fost supus unui control inopinat. Poliția a descins în ultima săptămână din Le Tour în două camere ale hotelului.

ADVERTISEMENT

Presa a scris la acel moment că ținta a fost cățărătorul columbian și au mai fost controlate camerele lui Dayer Quintana și Winner Anacona, odată cu camerele sognieurilor (membri de suport pentru rutieri) și mașinile echipei.

Controlul a avut loc după etapa a 17-a din Le Tour, încheiată în cățărare pe Col de la Loze. După acest raid, două persoane au fost reținute: un medic și un sognieur. În camerele de hotel au fost descoperite substanțe injectabile și echipament care poate indica o procedură de dopaj.

ADVERTISEMENT

Nairo Quintana a semnat cu Arkea-Samsic înainte de sezonul 2020 după 7 ani petrecuți la Movistar. El a venit la echipa franceză alături de fratele său Dayer și cu conaționalul Winner Anacona.

ADVERTISEMENT