Sport

Scandal de rasism în care este implicat primul adversar al României la JO! Nemții au ieșit de pe teren

Nici nu s-a disputat primul meci din turneul olimpic de fotbal de la Tokyo și deja a apărut primul scandal. Jucătorii Germaniei au părăsit terenul în timpul amicalului cu Honduras, după ce un coechipier ar fi fost abuzat rasial.
17.07.2021 | 16:39
Scandal de rasism in care este implicat primul adversar al Romaniei la JO Nemtii au iesit de pe teren
ADVERTISEMENT

Meciul amical dintre reprezentativele olimpice ale Hondurasului și Germaniei se dorea a fi un ultim test pentru cele două formații ce vor evolua și în turneul din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Dacă rezultatul ”final”, scor 1-1, ilustrează caracterul amical al întâlnirii, ceea ce s-a petrecut pe teren în ultimele minute ale disputei nu are nicio legătură cu spiritul de fair-play.

ADVERTISEMENT

Nemții nu fac concesii: ”În asemenea cazuri, să jucăm nu mai este o opțiune”

Meciul amical dintre Honduras, primul adversar al României la Jocurile Olimpice, și Germania s-a disputat la Wakayama și s-a încheiat brusc, după ce nemții au decis să părăsească terenul cu 5 minute înaintea ultimului fluier.

Platforma goal.com notează că fotbalistul Hertei Berlin, Jordan Torunarigha, ar fi fost abuzat rasial de adversarii hondurieni. În consecință, ceilalți fotbaliști germani au decis să părăsească terenul în semn de solidaritatea cu coechipierul lor.

ADVERTISEMENT

”Atunci când unul dintre jucătorii noștri este abuzat rasial, să jucăm nu mai este o opțiune”, a declarat selecționerul reprezentativei U23 a Germaniei, Stefan Kuntz, pentru sursa citată.

Jordan Torunarigha are 23 de ani și este unul dintre cei mai experimentați fotbaliști convocați de selecționerul Kuntz pentru turneul olimpic de fotbal.

ADVERTISEMENT

Cotat la 9 milioane de euro, neamțul cu origini nigeriene a fost cooptat în prima echipa a Hertei la începutul anului 2020 și a adunat deja 60 de mecuri în toate competițiile, pentru berlinezi.

Sancho, Saka și Rashford au trăit aceeași dramă după Euro 2020

Derapajele rasiale au devenit un fenomen tot mai întâlnit în fotbal. Imediat după finala Euro 2020, pierdută de Anglia la lovituri de departajare, în fața Italiei, cei trei fotbaliști englezi care au ratat de la punctul cu var au fost ținta furiei propriilor suporteri.

ADVERTISEMENT

La doar 19 ani, Bukayo Saka a prins 50 de minute din finala de pe Wembley, iar Jadon Sancho (21 de ani) și Marcus Rashford (23) au intrat în ultimele momente ale actului decisiv.

Toți trei au fost nominalizați de Gareth Southgate să execute și lovituri de departajare, și toți trei au ratat. ”Fanii”, însă, nu au apreciat curajul selecționerului. Dimpotrivă au reacționat violent și au aruncat cuvinte cu tentă rasială, greu de reprodus înspre proprii jucători.

Federația din Albion, dar și alte personalități publice au cerut autorităților să-i identifice pe vinovați și să-i pedepsească exemplar pentru a da un exemplu altor ”suporteri” cu deviații suburbane.

ADVERTISEMENT