News
notix pixel id

Scandal diplomatic între România și Republica Moldova. Ambasadorul a fost chemat de urgență la sediul MAE pentru a oferi explicații

22.05.2020 | 22:34
Scandal diplomatic între România și Republica Moldova. Ambasadorul a fost chemat de urgență la sediul MAE pentru a oferi explicații
Premierul Ion Chicu, reacție dură la adresa României. Foto: Pro TV
ADVERTISEMENT

Ambasadorul Republicii Moldova a fost convocat la sediul MAE român după ce premierul Ion Chicu a făcut declarații „denigratoare” la adresa României.

Scandal diplomatic între România și Republica Moldova, cauzat de premierul Chicu

Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat de urgență la sediul Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce ministrul Bogdan Aurescu a avut o discuție cu omologul său de la Chișinău, ministrul de extrene Oleg Țulea, după ce premierul Moldovei Ion Chicu a făcut „o serie de declarații denigratoare la adresa României”.

MAE consideră declarațiile lui Chicu „inacceptabile și denotă o profundă lipsă de respect la adresa României”. „Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora.

ADVERTISEMENT

Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.

MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice.

ADVERTISEMENT

Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova.

Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău”, au tranmis reprezentanții MAE.

ADVERTISEMENT

Mesaj extrem de dur publicat de premierul Moldovei la adresa României

Premierul Moldovei, Ion Chicu, a criticat în termeni duri România după ce europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat Guvernul de la Chișinău pentru că întârzie implementarea reformelor.

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de “adus mingi” buni…

ADVERTISEMENT

Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal.

Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, este postarea pe Facebook care a creat controverse, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Reacția lui Chicu nu a rămas fără ecou în Republica Moldova, acolo unde PNL i-a cerut să renunțe la cetățenia română, în timp ce fostul premier Ion Sturza l-a acuzat că a „scris o prostie imensă” și l-a acuzat de „ranchiună, frustrare și răutate”.

Ion Chicu și guvernul său au venit la putere în noiembrie 2019, fiind la conducerea Partidului Democrat, condus în trecut de Vladimir Plahotniuc, oligarhul care ar conduce din umbră soarta Moldovei. Ion Chicu a fost consilier al lui Igor Dodon, președintele cu viziuni proruse.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri