Scandal diplomatic între Ungaria și România. Klaus Iohannis, făcut extremist și anti maghiar. Reacție dură a MAE

Flaviu Popa   
în HotNews
19/06/2020, 21:27
Scandal diplomatic între Ungaria și România. Klaus Iohannis, făcut extremist și anti maghiar. Reacție dură a MAE
Klaus Iohannis, după inundațiile devastatoare din România: ”Este nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor”. Foto: ppresidency.ro

Klaus Iohannis a fost atacat dur de către ministrul de externe din Ungaria, Peter Szijjarto, după ce președintele României a luat o decizie controversată în relațiile româno – maghiare.

Iohannis este considerat un extremist anti maghiar pentru c ăa atacat la Curtea Constituțională a României o lege pentru deschiderea unui punct de frontieră între cele două țări.

Motivul invocat de Iohannis a fost nerespectarea separației puterilor în stat, fără a avea legătură cu relațiile bilaterale dintre Ungaria și România.

Klaus Iohannis, în centrul unui scandal diplomatic cu Ungaria

UPDATE, 19 iunie, ora 21:28 / Ministerul Afacerilor Externe a reacționat dur, printr-un comunicat e presă, după ce Peter Szijjarto l-a atacat pe Klaus Iohannis:

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de reacţia complet nejustificată, disproporţionată şi scoasă din context a ministrului ungar al afacerilor externe, postată astăzi pe pagina sa de Facebook, cu privire la transmiterea de către Preşedintele României către Curtea Constituţională a României a unei sesizări de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) şi face următoarele precizări:

MAE respinge ca inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la şeful statului român. Decizia Preşedintelui României de a transmite, conform competenţelor sale, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune şi nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorităţii maghiare din România.

Această decizie este, de fapt, fundamentată pe necesitatea respectării dispoziţiilor constituţionale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislaţiei române, iniţiativa declanşării negocierilor pentru încheierea unui acord internaţional aparţine exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege. Aşa cum a reiterat în repetate rânduri, partea română îşi menţine interesul sincer de construire a unei relaţii autentice de bună vecinătate şi de cooperare în beneficiul reciproc al cetăţenilor noştri, indiferent de etnie.

De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menţionează explicit intenţia la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile şi practicii curente, în vederea consultării autorităţilor competente cu privire la iniţiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza. În concluzie, în lumina celor de mai sus, scoaterea din context a intenţiilor reale ale părţii române denotă inclusiv lipsa manifestă a informării şi documentării adecvate a părţii ungare cu privire la motivaţia sesizării de neconstituţionalitate, disponibilă public”.

Potrivit G4Media, Peter Szijjarto l-a numit pe Iohannis „extremist anti maghiar”, într-un atac fără precedent la adresa președintelui român.

Cu toate acestea, Ungaria a căzut la mijloc în conflictul etern dintre Parlament și Guvern, președintele contestând la CCR o lege adoptată de Parlament care era, de fapt, în sfera de influență a Guvernului. Așadar, Iohannis a „reclamat” nerespectarea separației puterilor în stat, nicidecum deschiderea punctului de frontieră în sine.

Cu toate acestea, maghiarii nu au interpretat ca atare gestul și au luat personal modul de a acționa al lui Iohannis, mai ales că președintele a avut o ieșire sancționată de CNCD în urmă cu ceva vreme, atunci când i-a acuzat pe cei din PSD că vor „să vândă Ardealul ungurilor”.

Ministrul de externe maghiar a avertizat că Iohannis face rău „în mod intenționat” relației ungaro-române.

Din păcate Președintele României este un politician extremist anti maghiar. Implică în continuu Ungaria și guvernul ungar în campania electorală din România. Acum, pe deasupra, face rău în mod intenționat relației ungaro-române, și nu se sfiiește să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentru maghiari, cât și pentru români.

Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granița celor două state, respectiv înlesnesc viața de zi cu zi a celor care trăiesc acolo. Vetoul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a aproprierii celor două națiuni. Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece aceasta este și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc!”, a scris Szijjarto pe Facebook.

Klaus Iohannis a trimis vineri, 19 iunie, o sesizare la CCR asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche – Kubekhaza, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis consideră că Parlamentul și-a depășit atribuțiile constituționale și a legiferat într-o chestiune de politică externă, care era treaba Guvernului.

Închide ×