News

Scandal după Eurovision 2019. Notele au fost recalculate. Cum arată clasamentul final după descalificarea unui juriu

23.05.2019 | 14:01
Scandal dupa Eurovision 2019 Notele au fost recalculate Cum arata clasamentul final dupa descalificarea unui juriu
ADVERTISEMENT

Rezultatele de la Eurovision 2019 s-au refăcut după descalificarea juriului din Belarus. Notele au fost recalculate, iar clasamentul a suferit modificări destul de însemnate pentru primele zece țări. EBU (European Broadcasting Union) a anunțat că s-a comis o eroare la calcul punctelor obținute de țările participante în concurs.

Eurovision 2019: s-a schimbat clasamentul după o eroare comunicată aseară

Astfel că Marea Britanie, care a terminat la coada clasamentului, a obținut și mai puține puncte după recalcularea notelor. Melodia ”Bigger than us” a cântărețului Michael Rice a obținut în finala de sâmbătă, 18 mai, 16 puncte, iar după recalculare țara a obținut doar 8 puncte, adică a pierdut jumătate din ce avea.

ADVERTISEMENT

Oficialii de la EBU au anunțat aseară schimbarea rezultată de descalificarea juraților din Belarus. Belarus a primit această sancțiune pentru că juriul profesionist a dezvăluit punctele acordate în semifinala în care a participat țara, lucru interzis prin regulament. Nu au mai ținut cont cei de la EBU de propria lor descalificare, așa că au revenit miercuri cu punctele reale.

Cine a avut de suferit din cauza modificării punctelor

Primele patru locuri au rămas la fel, adică Olanda pe 1, Italia pe 2, Rusia pe 3 și Elveția pe locul 4. Lucrurile s-au schimbat pentru alte țări, în schimb. Norvegia, care era clasată pe locul al cincilea, a coborât pe locul șase. Pe 5 a urcat Suedia cu 334 de puncte. Apoi, Macedonia de Nord a primit 10 puncte și a urcat de pe poziția a opta pe a șaptea.

ADVERTISEMENT

Australia a rămas fără un punct, iar Islanda fără două puncte, după reevaluare. Malta și Cipru au urcat pe locurile 13 și 14 de pe locurile 15 și 16, conform rezultatelor finale transmise miercuri, 22 mai 2019. ”Din cauza unei erori umane, a fost folosit un rezultat colectiv incorect. EBU şi partenerii săi regretă că această eroare nu a fost identificată mai devreme şi vor revizui procesul pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, se arată pe siteul Eurovision.