News

Scandal după incendiul de la Matei Balș. Aparținătorii spun că au adus aeroterme, Nicușor Dan neagă frigul

29.01.2021 | 12:13
Scandal dupa incendiul de la Matei Bals Apartinatorii spun ca au adus aeroterme Nicusor Dan neaga frigul
ADVERTISEMENT

Scandal și acuze după incendiul de la spitalul Matei Balș soldat cu moartea a cinci persoane. Oamenii s-au adunat în fața unității medicale și au încercat ore întregi să afle ce se întâmplă cu rudele lor internate. În cele din urmă, autoritățile au creat două linii telefonice la care aceștia au putut să afle starea și locul în care se aflau pacienții.

Prima variantă care a apărut după stingerea focului a fost că în pavilionul 5, acolo unde a izbucnit incendiul,  oamenii foloseau dispozitive de încălzire. Cu toate acestea, conducerea unității medicale și Primăria Generală a Capitalei au susținut contrariul.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, unul dintre reprezentații societății care oferea serviciile lunare de mentenanță a instalației electrice exterioare și interioare de la Institutul de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, a transmis că ordinele companiei sale au fost cât se poate de clare.

Scandal și acuze după incendiul de la Matei Balș

„În principiu, instalația era ok. Noi am recomandat sa nu se folosească improvizații, cum ar fi prelungitoare și așa mai departe”, a spus reprezentantul NEC PRO LOGISTIC S.R.L. pentru cei de la buletin.de/bucuresti.

ADVERTISEMENT

Acesta a explicat că solicitarea de a nu fi folosite reșouri sau aeroterme a fost făcută chiar în scris.  Și totuși, realitatea pare să fie alta.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX

Fiica unei paciente care era internată la Institutul “Matei Balș” a venit în fața jurnaliștilor și a transmis că în unitatea medicală era chiar frig. Femeia a spus că a fost nevoită să-i ducă mamei ei o aerotermă în salon.

ADVERTISEMENT

“Săptămâna trecută, miercuri, am adus aeroterma. Mai erau și altele în alte saloane. În salon era frig. Este frig în multe locuințe din București, nu am ce explicații să cer, asta este situația cu RADET. Au avut probleme, dacă ei nu știau, pot confirma eu asta”, a declarat femeia la Digi 24

Cum se apără autoritățile în privința incendiului de la Matei Balș

Este contrazisă însă de primarul general al capitalei care a ținut să explice că nu au existat probleme cu căldura, nici la unitatea sanitară, nici la blocurile din jur. Mai mult de atât, edilul Bucureștiului a zis că după verificările făcute anul trecut la spitalele din București nu au fost descoperite probleme de siguranță la incendiu.

ADVERTISEMENT

„Pentru că a fost o speculație de presă cu privire la căldura din spitalul Matei Balș, am discutat atât cu termoenergetica, cât și cu call centerul. În ultima săptămână nu au existat problemele de căldură la Matei Balș, nici la blocurile din jur”, a declarat primarul general.

Sursa foto – MEDIAFAX FOTO

Același lucru l-a susținut și prefectul Capitalei. Traian Berbeceanu a explicat că din informațiile pe care le deține, în pavilionul în care a avut loc incendiul, nu erau probleme de căldură.

“Ştiu că acel pavilion la care s-a produs incendiul este recent renovat şi era renovat după toate standardele cerute. Din informaţiile pe care le-am obţinut la faţa locului în acel pavilion nu erau probleme de încălzire.

Din fericire, sistemele anti-incendiu au funcţionat şi în momentul în care s-a declanşat incendiul instalaţia electrică şi instalaţia de aprovizionare cu oxigen au deconectate automat şi în felul acesta s-a putut evita o tragedie de şi mai mari proporţii”, a mai afirmat Traian Berbeceanu.

Ce spune ministrul Sănătății despre incendiul de la Matei Balș

Vlad Voiculescu, aflat la al doilea mandat ca ministru al Sănătății, a transmis că prioritatea sa a fost de a cunoaşte starea pacienţilor afectaţi de incendiu, dar a ținut să indice că Institutul Matei Balş a primit tot ce a solicitat în ultima perioadă.

”Institutul Matei Balş este de asemenea unul dintre spitalele care au beneficiat de o finanţare robustă în ultimii ani.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Până să vorbim despre sistemul de sănătate în ansamblu, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat aici în această noapte. În România s-au construit mall-uri, dar nu şi spitale, lucru care trebuie să se schimbe”, a adăugat Vlad Voiculescu.

La puține momente după stingerea incendiului, fostul manager al spitalului, Adrian Streinu – Cercel, actual senator PSD, a afirmat că instalaţiile clădirii au fost verificate ultima dată în noiembrie, iar instalaţia de oxigen, refăcută în totalitate, verificată și ea aproape lunar din noiembrie.

Cum s-au certat Nicușor Dan și Adrian Streinu Cercel pentru căldura de la Matei Balș

Încălzirea Institutului Matei Balș din Capitală a ridicat mai multe semne de întrebare de-a lungul timpului. Astfel, chiar în luna decembrie, cu puțin timp înaintea alegerilor parlamentare, între managerul de atunci, Adrian Streinu Cercel și Nicușor Dan, edilul orașului, a izbucnit un adevărat scandal pe tema încălzirii.

Sursa foto – colaj Fanatik

În aceeași situație a fost la momentul respectiv și Spitalul Colentina, aflat în apropierea Institutului Matei Balș, însă aici managerul ar fi luat măsuri la timp. Nicusor Dan nu a ezitat și a transmis la vremea respectivă că Streinu-Cercel, deși a fost anunțat cu privire la faptul că spitalele vor fi deconectate de la agentul termic, nu ar fi luat măsuri la timp.

“Spitalul Colentina nu a avut o problema majora, pentru ca directorul medical, prevenit de anunt, a utilizat aerul conditionat si caloriferele electrice. In schimb, managerul Spitalului Matei Bals, Adrian Streinu Cercel, desi prevenit cu o zi inainte, nu a facut nimic si a constatat seara ca este frig”, a scris pe o rețea de socializare Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT