News

Scandal în Educație! Schimbarea criteriilor pentru organizarea cursurilor online i-a înnebunit pe profesori. „Ministru de Las Fierbinți, decizii de Las Fierbinți”

Scandal în Educație! Schimbarea criteriilor pentru organizarea cursurilor online i-a înnebunit pe profesori. Cadrele didactice sunt nemulțumite de mesajele primite de la minister
14.01.2022 | 12:27
Scandal in Educatie Schimbarea criteriilor pentru organizarea cursurilor online ia innebunit pe profesori Ministru de Las Fierbinti decizii de Las Fierbinti
Scandal în Educație după ultimele decizii ale ministrului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Școala online reprezintă în acest moment o adevărată sperietoare pentru mulți dintre cei implicați în fenomen, inclusiv pentru profesori. De altfel, cadrele didactice sunt împărțite în două tabere, dar ambele recunosc ineficacitatea sistemului din punctul de vedere al predării de la distanță.

În acest moment există profesori care spun că școala online ar reprezenta poate salvarea de la stoparea răspândirii virusului, dar cu toții atrag atenția asupra neajunsurilor pe care le-au întâlnit în precedentele experiențe când au fost nevoiți să predea pe internet.

ADVERTISEMENT

Scandal în Educație după schimbarea criteriilor pentru organizarea cursurilor online

De cealaltă parte sunt poziționate cadrele didactice care nici nu vor să mai audă de o revenire în online. Mulți dintre ei sunt profesori la sate, în școli slab dezvoltate și au la clasă copii fără posibilități materiale mari. De altfel, școala online a scos la iveală și o prăpastie evidentă între infrastructura din mediul urban și cea de la rural.

Pentru toți, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu a încercat să explice decizia autorităţilor de a renunţa la a lua în calcul gradul de vaccinare al personalului din şcoli în decizia de a organiza cursuri online sau cu prezenţă fizică.

ADVERTISEMENT

Acesta a ținut să arate că, în contextul variantei Omicron, care afectează şi persoanele vaccinate, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcţionare a şcolilor.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că a fost introdus ca indicator în luarea deciziei privind funcţionarea şcolilor gradul de ocupare a paturilor de spital destinate patologiei COVID-19 pentru că este important să nu existe presiune asupra sistemului medical şi să nu se creeze blocaje cu privire la capacitatea de spitalizare.

ADVERTISEMENT

“E nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele. În acest orice, din păcate, am înţeles că trebuie să facă parte şi intrarea în online a şcolilor şi grădiniţelor, în judeţul respectiv”, a subliniat ministrul.

De ce nu sunt de acord profesorii cu decizia ministrului educației

Nu toată lumea a aplaudat decizia ministrului. Mai mulți profesori spun că este ridicol să privești lucrurile din această perspectivă. Cadrele didactice au atras atenția asupra școlilor din mediul rural, școli care ar putea, la un moment dat, să fie adevărate focare de infectare, dar care se raportează la gradul de ocupare a paturilor de spital din județ.

ADVERTISEMENT

Concret, profesorii îi spun ministrului că iarna nu-i ca vara și nici unitățile de învățământ din sate sau comune nu se asemănă cu cele de la oraș. Pentru că, trag aceștia un semnal disperat de alarmă, tulpina Omicron poate zburda în mediul rural, acolo unde nu o dată oamenii au ajuns la spital doar când nu s-a mai putut face nimic.

„Ministru de Las Fierbinți, decizii de Las Fierbinți, e tot ce putem să mai spunem. O să facem vedetă localitatea din Ialomița, dar mă folosesc de ea ca să vă explic. Să spunem că sunt 1000 de oameni și o școală, da?

Din cei o mie, e foarte posibil, ca la un moment dat, jumătate să fie infectați. Așa ne spun autoritățile, că de Omicron aproape că nu mai scapă nimeni, vaccinat sau nevaccinat. Așadar vom avea o rată de infectare uriașă, sute de oameni bolnavi și un focar de infecție.

Dar școlile vor funcționa pentru că la spitalul din Urziceni de care aparține localitatea Fierbinți e încă bine. Acolo nu sunt ocupate locurile de la ATI. Nu e noaptea minții?”, a explicat profesoara Ioana Mihai pentru FANATIK.

Cum se poziționează elevii la decizia Ministerului Educației

Interesant este că elevii au scos în evidență exact reversul medaliei. Adică, aceștia au explicat că nu sunt de acord cu o altă posibilitate pe care Ministerul Educației a lăsat-o în aer. Consiliul Național al Elevilor a solicitat adoptarea unui algoritm complex de calcul al riscului epidemiologic dintr-o școală.

Acesta trebuie să ia în calcul, pe lângă rata de incidență de la nivel local și numărul de locuri ocupate din spitale, și aspecte care țin de vaccinarea cadrelor didactice și a elevilor, capacitatea unei școli de a asigura respectarea tuturor măsurilor sanitare, capacitatea de testare și nu numai.

În viziunea elevilor o astfel de măsură ar reprezenta un pas în față spre o descentralizare reală, mai ales în contextul în care există localități cu populație redusă, în interiorul cărora riscul de infectare comunitară este scăzut.

„De ce se modifică din nou măsurile de funcționare a școlilor? Cum să avem încredere în experți dacă vedem că regulile se schimbă iar și iar și iar? De ce se vor închide toate școlile dintr-un județ, în bloc, dacă vor exista localități cu zero rată de infectare?

Pot exista localități care, deși au o rata de incidență a cazurilor confirmate de COVID-19 foarte scăzută, poate chiar 0 cazuri pozitive la mia de locuitori, vor fi nevoite să suspende prezența fizică din școli în situația în care secțiile pentru tratarea cazurilor de COVID-19 vor fi suprasolicitate”, atrag atenția reprezentanții elevilor”, au transmis reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

Aceștia spun că nu înțeleg nici riscurile la care vor fi expuși elevii și profesorii dintr-o localitate cu o incidență crescută, dar care este situată într-un județ în care încă există cel puțin 25% din paturi libere pentru pacienții infectați cu COVID-19.

ADVERTISEMENT