News

SCANDAL ÎN EDUCAŢIE! Profesorii nu sunt de acord cu noua modalitate de corectare a lucrărilor de la Bac

Profesorii nu sunt de acord cu ordinul Ministerului Educaţiei care prevede ca lucrările de la Bac să fie corectate în alte judeţe decât în cele în care concurenţii au susţinut probele. De...
25.06.2015 | 06:59
SCANDAL IN EDUCATIE Profesorii nu sunt de acord cu noua modalitate de corectare a lucrarilor de la Bac

Profesorii nu sunt de acord cu ordinul Ministerului Educaţiei care prevede ca lucrările de la Bac să fie corectate în alte judeţe decât în cele în care concurenţii au susţinut probele. De asemenea, Federaţia „Spiru Haret” dezaprobă modul în care ministerul a emis ordinele privind plata persoanelor care participă la examenele naţionale din acest an.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret“ consideră că ordinul care vine să modifice modalitatea de corectare a lucrărilor de la Bacalaureat nu face altceva decât să incrimineze şi mai mult corpul profesoral şi să producă haos în organizarea examenului.

„Această plimbare a lucrărilor elevilor dintr-un judeţ în altul ne arată lipsa de încredere a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în personalul din sistem şi poate conduce la o bulversare a calendarului, deoarece numărul de oameni angrenaţi în procesul de corectare a lucrărilor este diferit de la un judeţ la altul. Este o pierdere de timp şi de bani, bani care ar fi putut fi acordaţi examinatorilor. Observ că, din ce în ce mai mult, se încearcă «militarizarea» Bacalaureatului. În condiţiile acestea, nu înţeleg de ce Ministerul Educaţiei, Guvernul sau Parlamentul nu schimbă Legea educaţiei, în sensul de a introduce paza militarizată la Bacalaureat. Şi, dacă tot nu mai avem încredere în colegii noştri, poate aducem examinatori externi. Consider că s-a ajuns prea departe cu această psihoză a furtului la Bacalaureat. În loc să caute soluţii numai pentru prevenirea ipoteticelor fapte de corupţie, MECS ar trebuit să ia măsuri concrete pentru protejarea fizică a persoanelor implicate în acest examen. Cazurile în care colegii noştri sunt ameninţaţi şi chiar agresaţi, verbal sau fizic, sunt din ce în ce mai numeroase“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret“.

De asemenea, FSE „Spiru Haret” dezaprobă modul în care MECS a emis ordinele privind plata persoanelor care participă la examenele naţionale din acest an, fără ca acestea să fi fost discutate în prealabil cu partenerii sociali, aşa cum prevede contractul colectiv de muncă.

„Cu toate că au fost majorate cu 5%, sumele care revin membrilor comisiilor de examinare sunt foarte mici în comparaţie cu munca depusă. În plus, majorarea acestor sume ar fi trebuit să se facă cu minimum 15%, dacă ţinem cont de indexările aplicate în învăţământ şi de inflaţie. Prin emiterea acestor ordine, Ministerul Educaţiei a desconsiderat parteneriatul social“, a adăugat Marius Ovidiu Nistor.

În ceea ce priveşte noul proiect al Legii educaţiei, Federaţia „Spiru Haret“ consideră că discuţiile pe această temă au fost duse în derizoriu înainte de a începe negocierile.

„Până să se facă referendumul pentru Legea educaţiei, cred că o să mai termine şcoala trei generaţii de elevi. Prin declaraţii de acest tip, reprezentanţii MECS vor doar să creeze aparenţa interesului de a modifica această lege, când, de fapt, se urmăreşte deturnarea atenţiei de la problemele grave care sunt în sistem“, a completat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret“.

Sursă: www.click.ro