News

Premierul din Finlanda, în mijlocul unui scandal public. A mers în club la scurt timp după ce un ministru a fost diagnosticat cu COVID-19

Sanna Marin, șefa executivului finlandez, se află în mijlocul unui scandal public după ce a fost văzută într-un club de noapte, la scurt timp după ce unul dintre miniștrii ei a fost testat pozitiv cu COVID-19.
07.12.2021 | 19:19
Premierul din Finlanda in mijlocul unui scandal public A mers in club la scurt timp dupa ce un ministru a fost diagnosticat cu COVID19
Șefa guvernului finlandez criticată că a petrecut în public la scurt timp după ce un coleg a fost depistat cu COVID. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sanna Marin este cunoscută pe mapamond ca fiind una dintre cele mai tinere persoane aflate la conducerea unui guvern. Aceasta ocupă funcția de prim-ministru al Finlandei din decembrie 2019 din partea partidului social-democrat local.

De la învestirea sa a trecut printr-o serie de scandaluri și controverse, cea mai recentă venind în urma unui lucru pe care mulți dintre noi îl considerăm normal și l-am făcut de multe ori înainte de începerea pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Sanna Marin se confruntă cu criticile adversarilor săi politici după ce a fost surprinsă într-un club de noapte. Trebuie precizat faptul că această vizită a venit la scurt timp după ce un coleg din guvern a fost testat pozitiv cu COVID-19, notează Politico.

După cum explică diferite articole pe această temă, Marin nu a încălcat nicio lege sau restricție pe care guvernul său a impus-o în ultimele luni atunci când a ieșit în club. Cu toate acestea, poziția de putere în care se află, dar și situația pandemică i-au atras oprobiul public.

ADVERTISEMENT

Legislația finlandeză nu cere persoanelor care au ambele doze de vaccin administrate, așa cum este și cazul Sannei Marin, să intre în izolare dacă au intrat în contact cu una sau mai multe persoane care au fost depistate cu COVID-19.

Atacurile criticilor, în special ale membrilor partidelor de opoziție, au început la scurt timp după ce imaginile cu Sanna Marin într-un club de noapte din Helsinki au început să devină virale pe diferite site-uri și rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Criticii premierului finlandez o acuză pe această că, deși nu a încălcat vreo normă legală, că a dat dovadă de iresponsabilitate atunci când a decis să iasă într-un loc public deși intrase de curând în contact cu ministrul de externe, Pekka Haavisto, diagnosticat cu COVID.

Cum răspunde șefa guvernului finlandez acuzațiilor care i se aduc?

Inițial, Sanna Marin a încercat să scape de criticile aduse de către adversarii politici explicând faptul că ieșirea ei în club nu a încălcat cadrul legal stabilit pentru a limita creșterea numărului de îmbolnăviri.

ADVERTISEMENT

Șefa guvernului a explicat că nu a primit la timp mesajul prin care oficialilor care au intrat în contact cu ministrul îmbolnăvit li se cerea să se izoleze.  De asemenea, aceasta  a mai spus că a fost testată a doua zi după ce a ieșit din club, iar rezultatul a fost negativ.

Ulterior, sub valurile de critici care veneau din toată societate finlandeză, poziția Sannei Marin s-a nuanțat. Aceasta și-a schimbat strategia de comunicare, a recunoscut că ieșirea în club nu a fost cea mai bună decizie pe care o putea lua și și-a cerut scuze pentru acțiunile sale.

“Ar fi trebuit să judec mai bine lucrurile și, de asemenea, să verific instrucțiunile primite”, a declarat Sanna Martin.

Analiștii politici locali și internaționali sunt de părere că incapacitatea șefei guvernului finlandez de a nu prevedea reacțiile cetățenilor săi în ceea ce privește gestul său de a ieși în club, dar modul în care a gestionat reacția publică, o vor ține sub lumina reflectoarelor pentru o perioadă.

ADVERTISEMENT
Tags: