News

Scandal în Argeș! Un judecător cere autorităților să renunțe la purtarea obligatorie a măștii

15.10.2020 | 22:49
Scandal in Arges Un judecator cere autoritatilor sa renunte la purtarea obligatorie a mastii
ADVERTISEMENT

Un judecător din Pitești solicită public anularea hotărârii privind obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice din Argeş.

Judecătorul Ion Rebeca este preşedintele Secţiei Civile de la Curtea de Apel Piteşti, conform adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Printr-o scrisoare trimisă Prefecturii Argeş, judecătorul Ion Rebeca cere revocarea în parte a Hotărârii emise pe 12 octombrie a.c. de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, respectiv articolul 1 din hotărâre, prin care a fost instituită, începând cu 14 octombrie, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice în Argeş de către toate persoanele, cu excepţia acelor cu vârsta mai mică de 5 ani.

Judecătorul consideră că actul care impune portul măștii este „contrar normelor fundamentale”

„Din mai multe motive, actul administrativ este contrar normelor fundamentale cuprinse în actele normative internaţionale şi de drept intern, cu efectul încălcării dreptului meu la liberă circulaţie”, a spus Ion Rebeca.

ADVERTISEMENT

Ion Rebeca a făcut referire și la motivele pentru care actul invocat încalcă normele fundamentale.

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a apreciat necesară măsura obligativităţii măştii de protecţie în spaţiile publice numai în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile faţă de data adoptării Hotărârii 47 din 12 octombrie a.c., de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, era sub limita de 3/1.000 de locuitori, fiind de notorietate faptul că acest judeţ se află în rândul judeţelor cu o incidenţă cumulată a cazurilor de sub 1,5/1.000 de locuitori”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT

udecătorul de la Curtea de Apel Piteşti mai spune că hotărârea a cărei revocare o solicită este contrară dispoziţiilor art. 8 din anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 49/2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, ce reprezintă un act fundamental normativ cu o forţă juridică superioară şi de natură să îmi încalce dreptul fundamental la libera circulaţie prin impunerea unei condiţii obligatoriii sub o sancţiune administrativă.

Ion Rebeca lasă să se înţeleagă la final că în cazul în care nu va primi un răspuns favorabil de la Prefectura Argeş va cere în instanţă anularea hotărârii privind obligativitatea purtării măştii.

ADVERTISEMENT

„Restrângerea dreptului meu la liberă circulaţie printr-un act normativ cu o forţă juridică inferioară actelor normative internaţionale şi de drept intern de un nivel juridic superior este de natură să-mi producă o vătămare gravă, motiv pentru care vă solicit în procedura prealabilă reglementată de art. 7 din Legea nr. 445/2004, privind contenciosul administrativ, să revocaţi hotărârea”, a încheiat acesta.

ADVERTISEMENT