News

Scandal în Australia din cauza unui spot care promovează vaccinarea. “Rămâneți acasă. Faceți testul!”

Guvernului i se reproșează că publicul țintă nu este încă eligibil pentru imunizare.
13.07.2021 | 18:56
Scandal in Australia din cauza unui spot care promoveaza vaccinarea Ramaneti acasa Faceti testul
ADVERTISEMENT

Perspectiva unei carantine prelungite în Sydney a apărut luni, când oficialii sanitari australieni au raportat încă o creștere record zilnică a cazurilor COVID-19, alimentată de varianta Delta a coronavirusului, extrem de infecțioasă.

Scandal în Australia din cauza unui spot care promovează vaccinarea

O nouă reclamă a guvernului australian care vizează creșterea ratei de vaccinare împotriva coronavirusului în țară a iscat un scandal.

ADVERTISEMENT

Spotul prezintă o tânără care se chinuie să respire în timp ce se află conectată la un ventilator. Utilizatorii rețelelor sociale critică vizarea tinerilor pentru vaccinarea cu coronavirus – majoritatea dintre aceștia nefiindt încă eligibili pentru a serul contra COVID.

“COVIDul poate afecta pe oricine. Rămâneți acasă. Faceți testul. Programați-vă la vaccinare”, se arată într-un mesaj care apare pe ecran în clipul de 30 de secunde, care pare să ilustreze riscurile pe care le prezintă varianta Delta pentru tineri.

ADVERTISEMENT

Anunțul, care a început să fie difuzat duminică seara la Sydney, “este destul de grafic și trebuie să fie grafic”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă duminică, medicul șef australian, Paul Kelly, potrivit CNN. „Facem acest lucru doar din cauza situației (COVID-19)”.

Noul clip al guvernului face parte dintr-o campanie mai largă de sănătate, care evidențiază gravitatea celui mai recent focar, cu toate acestea, mulți australieni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea de tactici de înfricoșare „insensibile” și de mesaje pe care mulți le percep ca fiind confuze și contradictorii.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, prim-ministrul Scott Morrison a anunțat că persoanele cu vârsta sub 40 de ani ar putea solicita medicului generalist administrarea unei doze de ser AstraZeneca chiar dacă nu erau încă eligibile pentru vaccin, inversând o politică care anterior acorda prioritate grupurilor cu risc ridicat, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății și vârstnicii.

Informații contradictorii cu privire la accesul la vaccin

Cu toate acestea, comentariile lui Morrison au fost în mare măsură contrazise de înalți oficiali din domeniul sănătății, dintre care mulți au citat îndrumările oferite de propriul grup consultativ guvernamental cu privire la imunizare, sugerând tinerilor să aștepte să primească vaccinul Pfizer/BioNTech, din cauza riscului, deși redus, de apariție a unor evenimente de coagulare a sângelui.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a mesajelor confuze, acceptarea serului AstraZeneca a fost redusă, în timp ce lipsa dozelor de Pfizer/BioNTech a continuat să împiedice distribuirea acestui vaccin la nivel național.

Până duminică, puțin peste 9 milioane de doze de vaccin au fost administrate în toată țara, potrivit Departamentului de Sănătate. Doar 9% din populație a fost complet vaccinată.

Referindu-se la reacțiile suscitate de noul clip, Morrison a spus că vor fi „întotdeauna” critici. “Știu asta și abia acum câteva săptămâni criticii noștri spuneau că publicitatea trebuie să fie mai puternică, mult mai puternică, făcând chiar referiri la moarte”, a declarat el.

„[Anunțul] are două mesaje … unul este să rămâi acasă”, a adăugat Morrison. “Nu putem fi mulțumiți de acest lucru. Iar tinerii care se deplasau prin oraș puneau oamenii în pericol chiar în comunitate, inclusiv ei înșiși”.

Focarul australian de infecție cu varianta Delta se înrăutățește în ciuda carantinei din Sydney

Perspectiva unei carantine prelungite în Sydney a apărut luni, în timp ce oficialii sanitari australieni au raportat încă o creștere record zilnică a cazurilor COVID-19, alimentată de varianta Delta extrem de infecțioasă.

Statul din New South Wales a raportat 112 noi cazuri COVID-19 transmise comunitar, aproape toate în Sydney, în ciuda faptului că cel mai mare oraș al țării a intrat în a treia săptămână de carantină.

Numărul de cazuri a fost la niveluri record de cel puțin trei zile.

Premierul statului, Gladys Berejiklian, a declarat că evoluția acestor cifre în zilele următoare va determina dacă va fi prelungită carantina în  Sydney, carear trebui să se încheie vineri.

Berejiklian a declarat că majoritatea cazurilor de luni erau membri ai familiei sau prieteni apropiați ai persoanelor deja infectate și a pledat rezidenților să respecte restricțiile, care au fost înăsprite în weekend, relatează Reuters.

Infecțiile totale din focar se apropie de 700, la mai puțin de o lună de când prima a fost detectată la mijlocul lunii iunie. Șaizeci și trei de persoane sunt spitalizate, dintre care 18 în terapie intensivă, au spus oficialii, în timp ce o femeie în vârstă de 90 de ani a devenit prima victimă a COVID-19 a țării în acest an.

Măsurile restrictive pentru cei cinci milioane de rezidenți din Sydney, inclusiv închiderea școlilor și recomandările de a nu părăsi domiciliul, au stârnit îngrijorări cu privire la o încetinire a economiei, care revenise la nivelurile pre-pandemice în primul trimestru.

Australia a ținut anterior cu succes sub control focarele de COVID-19 prin carantinări rapide, urmărirea rapidă a contactelor și reguli de distanțare socială dure. Cu un total de aproximativ 31.200 de cazuri și 911 de decese de la începutul pandemiei, țara s-a descurcat mai bine decât multe alte economii dezvoltate.

Critici legate de campania de vaccinare

Focarul din Sydney a adus din nou în atenție desfășurarea lentă a campaniei de vaccinare din Australia.  Criticii au subliniat sfaturile publice confuze, precum și lipsa de vaccinuri.

Instrucțiunile federale privind sănătatea recomandă ca vaccinul AstraZeneca produs local să fie limitat la persoanele cu vârsta peste 60 de ani din cauza problemelor de coagulare a sângelui, în timp ce vaccinul importat Pfizer este limitat în prezent la persoanele între 40 și 60 de ani.

Cu toate acestea, autoritățile din New South Wales au declarat că centrele de vaccinare și farmaciile vor fi acum autorizate să administreze vaccinul AstraZeneca oricui are peste 40 de ani. Oficialii NSW au recomandat și scurtarea intervalului la șase săptămâni între dozele de vaccinare AstraZeneca de la cele 12 săptămâni recomandate.

Guvernul de stat a declarat că va deschide vineri un centru de vaccinare în vestul orașului Sydney, epicentrul focarului, pentru a oferi mai mult de 10.000 de profesori și personalul școlii din zonă acces prioritar la vaccinări.

Angelo Gavrielatos, președintele Federației Profesorilor din stat, a declarat că mișcarea este „un prim pas binevenit în ceea ce ar trebui să fie prioritizarea tuturor profesorilor”.

ADVERTISEMENT