Life

Scandal în BOR. Ce spune un fost preot despre tradițiile ortodoxe și parastase. „Nu ajută decât la șmecherie”

Un fost preot, Daniel Balaș, a creat revoltă în spațiul public, în legătură cu tradițiile ortodoxe și parastasele pentru cei morți.
13.11.2022 | 09:59
Scandal in BOR Ce spune un fost preot despre traditiile ortodoxe si parastase  Nu ajuta decat la smecherie
Ce sfaturi are fostul preot Daniel Balas pentru credincioși. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Daniel Balaș, un fost preot, care acum este viral în mediul online, și-a exprimat nemulțumirea față de modul cum românii ortodocși fac parastase pentru cei decedați. El spune că tradițiile din acest proces nu ajută cu nimic sufletul celui mort ci, dimpotrivă, ”nu ajută decât la șmecherie”.

Un fost preot spune că românii ortodocși fac parastase de ”fală și mândrie”. Ce a descoperit la un praznic

Într-un clip postat pe contul personal de facebook, tânărul a relatat o întâmplare de pe vremea când era paroh în localitatea Ivrinezu Mic, din județul Constanța.

ADVERTISEMENT

Daniel Balaș și-a amintit cum a fost chemat la un praznic, iar acolo a văzut multă ”fală și mândrie”. Familia decedatului ar fi organizat totul precum ”o nuntă”, cu meniuri scumpe, haine și mobilă la fel de scumpe, pentru dat de pomană.

Văzând toate cele materiale în jurul său a atras atenția familiei că nu a procedat bine, deoarece nu-i sunt utile pe lumea cealaltă celui stins din viață. Ba chiar a punctat că astfel de gesturi mărețe trebuie făcute unor persoane și cât sunt printre noi, pentru a le arăta aprecierea.

ADVERTISEMENT

” (…) E doar fala si mandrie. Astea nu ajuta decat la smecherie. Doar la romani vezi, sa te lauzi ca ai dat tu mobila, ca ai dat haine (…)

Vad pe la orase parastase mai ceva ca nuntile: prosoape scumpe, bani grei la preoti si la dascali, bani la restaurante, iar cel al familiei n-a vazut o cina o data la o taverna sau la un colt de strada, d-apai la un restaurant.

ADVERTISEMENT

(…) Daca nu aveti grija de suflete cat inca sunt intre voi, degeaba mai faceti circul de pe lume dupa aia.”,  a afirmat fostul duhovnic într-un video pe contul personal de facebook.

Ce spune fostul preot despre sufletele celor care ajung în iad

Daniel Balaș a mai spus că mulți credincioși fac parastase deoarece au senzația că cel mort a ajuns în iad și trebuie să-l ajute să ajungă în rai. Fostul preot sugerează, însă, să fim într-o comuniune permanentă cu cei care ne-au părăsit și să le cerem iertare pentru cum le-am greșit.

ADVERTISEMENT

”Cea mai buna pomenire pe care o putem face cu cel care a parasit corpul este sa fim intr-o comuniune permanenta cu el (…)

O alta pomenire pe care o puteti face cu cei din neam e aceea ca trebuie sa va cereti iertare ca atunci cand au avut ei nevoie de voi, aveati treaba, n-aveati timp, nu v-a interesat.

Pomeniti numele celor care au facut parte din viata voastra, pomeniti-le in suflet si dati-le iertare ca doar asa veti tine legatura cu ei, nu prin colaci aruncati la pui si nici prin coliva data la gaini (…)”, a mai transmis fostul duhovnic.

Cine este Daniel Balaș. Tânărul, viral pe Tik-Tok

Daniel Balaș a fost preot la Arhiepiscopia Tomisului. În mediul online, în special pe Tik-Tok, a devenit viral, datorită dezvăluirilor pe care le face despre neregulile din BOR. Printre toate acestea, a afirmat la un moment dat că i s-a solicitat 70.000 de euro pentru a deveni slujitor al Domnului.

ADVERTISEMENT