News

Scandal în centrul Capitalei. Femei notate pe stradă într-o campanie de imagine misogină a unei pizzerii

Doamnele și domnișoarele care au trecut prin fața unei pizzerii din centrul Bucureștiului au primit note pentru aspectul fizic, parte a unei campanii de imagine
16.07.2022 | 18:04
Scandal in centrul Capitalei Femei notate pe strada intro campanie de imagine misogina a unei pizzerii
Scandal în jurul campaniei de imagine a unei pizzerii din centrul Bucureștiului. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Campania de imagine a unei pizzerii din centrul Capitalei a declanșat un adevărat scandal public, în contextul în care angajații localului acordau note, aparent doar de zece, doamnelor și domnișoarelor care au trecut prin fața localului.

Acuzații de misoginism

O cunoscută pizzerie din centrul Bucureștiului, aparent, a intenționat să lanseze o campanie de imagine în care angajații localului acordau note doamnelor și domnișoarelor care treceau prin fața pizzeriei. Momentele au fost considerate ca fiind misogine atât de către persoanele care au trecut prin fața localului, dar și de către multe altele care și-au exprimat opiniile pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Într-o postare care a devenit virală, Oana Maria Zaharia a criticat gestul angajaților localului și a susținut că din moment ce această „campanie de notare a femeilor în funcție de aspectul lor fizic” a fost prezentată și pe paginile oficiale ale localului de pe rețelele sociale, demonstrează că a fost un eveniment organizat.

„Mi-aș dori să nu fiu iar nevoită să fac o postare prin care să atrag atenția la misoginismul nesimțit din România, dar nu se poate, pentru că la fiecare pas întâlnesc o situație care îmi confirmă că mai avem mult de lucru până vom ajunge o țară civilizată.

ADVERTISEMENT

Așadar, zilele trecute mi-a scris o fată că a trecut pe lângă pizzeria Buoni E Bravi, aia “șmecheră” de la Rosetti, și a văzut că membrii personalului, împreună cu niște prieteni, le acordau note fetelor care treceau pe stradă. Fata care mi-a scris a trecut pe lângă ei împreună cu iubitul ei și a fost scutită de notele băieților, dar s-a simțit scârbită și umilită că asistă la așa ceva chiar pe bulevardul Carol, în centrul orașului.

Din fericire, avem și dovada acestui eveniment, pentru că una dintre fetele care au fost notate le-a făcut poză băieților și a postat-o la story. Așa am reușit să identificăm că respectivii nu erau doar clienți, ci chiar membri ai personalului pizzeriei, după cum reiese din a doua fotografie, postată de pizzerie pe pagina de Instagram”, a scris, pe Facebook, Oana Maria Zaharia.

ADVERTISEMENT

Apel la boicot

Aceasta susține că măsura corectă din partea publicului este de a boicota acest local, care până acum nu a venit cu o poziție oficială, deși postarea Oanei s-a viralizat în ultimele ore ajungând la peste 1.000 de reacții și aproape 400 de redistribuiri.

„Ce pot să spun, e evident că pizzeria susține astfel de comportamente, deci nu mă aștept să facă ceva în această privință. Vouă, prieteni, vă cer să dați share, ca să ajungă postarea la cât mai multă lume, și vă recomand să nu călcați în pizzeria asta dacă sunteți persoane inteligente, progresiste, feministe și vă doriți o lume mai bună, în care femeile nu sunt notate pe stradă ca și cum ar fi niște mărfuri supuse privirii masculine. Eu una știu sigur că nu vreau să am vreodată de-a face cu acest local”, a mai adăugat Oana Maria Zaharia.

ADVERTISEMENT

Într-o intervenție la postul Antena3, psihologul Mirela Zivari, a susținut că acest comportament al angajaților pizzeriei este unul misogin, „inspirat de filmele porno” ce nu face decât să „obiectivizeze femeile”. „Acești băieți ar trebui să se gândească la surorile lor, la mamele lor atunci când acționează în acest fel și să se întrebe dacă ar mai fi de acord cu un astfel de comportament”, a declarat psihologul.

De altfel, pe rețelele de socializare unii utilizatori au susținut că este necesară și sesizarea autorităților în acest caz. „Asta-i harrassement în broad light și organizat. Normal ar trebui să li se faca reclamații și să plătească amenda direct. Poate mai multe persoane agasate ar trebui să se adune și să depună plângeri la protecția consumatorului sau unde se face treaba asta în România. Și expusi în ziare, la radio, TV oriunde posibil. Ce comportament execrabil! Să nu mai vorbim de totala lipsă de profesionalism”, a scris pe Facebook o tânără.

ADVERTISEMENT
Tags: