News

Scandal în coaliție. Rafila îl critică dur pe Cîțu: „A compromis campania de vaccinare prin declarații“. Fostul premier: „Eu zic că merge bine”

Ministrul sănătății l-a criticat dur vineri pe Florin Cîțu, acuzându-l că a compromis campania de vaccinare. Iată răspunsul fostului premier la aceste afirmații.
10.12.2021 | 17:40
Scandal in coalitie Rafila il critica dur pe Citu A compromis campania de vaccinare prin declaratii Fostul premier Eu zic ca merge bine
ADVERTISEMENT
10-12-2021
15:36

Florin Cîțu răspunde acuzațiilor lui Alexandru Rafila referitoare la campania de vaccinare

Fostul premier a precizat că vaccinarea merge foarte bine în țara noastră, deoarece noi avem peste șapte milioane de persoane care s-au vaccinat cu prima doză.

 “Sunt peste 7 milioane de persoane vaccinate. Peste 100.000 de persoane se vaccinau zilnic când am introdus acel proiect în Parlament. Eu zic că merge bine vaccinarea, mergea bine”, a precizat el.

De asemenea, referitor la afirmațiile actualului minsitru al sănătății, care ar putea indica o tensiune în coaliție, Florin Cîțu a negat că ar fi vorba de așa ceva.

“Eu nu consider niciun fel de tensiune, nu văd niciun fel de tensiune, coaliţia merge foarte bine“, a afirmat Cîţu, conform Agerpres.

Rafila s-a declarat surprins de declarațiile făcute de Florin Cîțu cu o zi înainte. „Cred că specialistul în economie Cîțu a consultat specialistul în sănătate Cîțu și v-a transmis dvs informațiile“, a spus ministrul Sănătății.

„Nu înțeleg de unde atâta încrâncenare din partea unei persoane care chiar n-a făcut nimic în ceea ce privește campania de vaccinare, a compromis-o prin declarații și ne acuză pe noi că facem un lucru greșit, în condițiile în care stabilim un mecanism predictibil, transparent, de introducere a unui certificat care să fie aplicabil în sectorul public și în sectorul privat, în condițiile în care proiectul de lege depus de PNL se referea strict la personalul medical“, a precizat Rafila.

ADVERTISEMENT

Un atentat la sănătatea publică

„Mi se pare pur și simplu o chestiune care are mai degrabă o conotație politică, dorința de a pune probabil în discuție funcționarea acestei coaliții, decât o chestiune care ține de sănătatea publică“, a continuat el.

Rafila a criticat și poziția liberalilor în privința certificatului COVID, acuzându-i de comiterea unui „atentat la sănătatea publică“: „Dacă nu se dorește să lucrăm și să avem un prim draft și să continuăm această situație de haos și de incapacitate a statului român de a lua niște măsuri în timp util și distrugem încă de la prima încercare un astfel de document, atunci cu adevărat cei care pun în pericol adoptarea unui astfel de document fac un atentat la sănătatea publică.”

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a criticat faptul că modelul de certificat COVID propus este contestat „de cineva care n-a luat nicio măsură și a introdus deciziile de relaxare într-o perioadă de creștere rapidă a cazurilor“.

„Am avut 16 săptămâni de creștere începând din data de 16 iulie, iar măsurile de relaxare au fost introduse secvențial în cursul acestei perioade de creștere. Noi venim cu niște măsuri mai degrabă de armonizare și de evitare a discriminării, apropo de măsurile care au fost luate de curând de către guvernul României, într-o perioadă de scădere constantă a numărului de cazuri și suntem acuzați de cei care au introdus astfel de măsuri în perioadele de creștere“, a declarat ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Criticile lui Cîțu l-au enervat pe Rafila

Replica dură a lui Rafila a fost provocată de declarațiile pe care preşedintele PNL, Florin Cîţu, le-a făcut joi, când a criticat proiectul de lege pentru certificatul COVID propus de guvern.

Cîțu a spus că liberalii nu pot fi de acord ca statul să achite, pe termen nelimitat, testarea COVID a angajaților care nu se vaccinează, întrucât obiectivul este limitarea pandemiei şi există un vaccin gratuit.

ADVERTISEMENT

Liderul PNL a mai spus că s-a agreat în coaliţie ca testarea să fie suportată de la bugetul de stat doar 45 de zile. „Nu înţeleg de ce ne-am duce mai departe“, a spus el.

„Am primit o variantă a acestui proiect de lege, nu am discutat-o cu colegii mei, cu specialiştii, astăzi o să o discutăm. Ca principiu, ştiţi opinia mea, nu poţi să susţii nelimitat o astfel de cheltuială, atunci când există un vaccin gratuit, iar soluţia de a depăşi pandemia este vaccinarea, nu testarea“, a mai afirmat Cîţu despre proiectul de lege pentru certificatul profesional propus de ministrul Sănătăţii.

„Sunt cazuri speciale când oamenii nu se pot vaccina, le înțelegem. Dar principiul de bază al certificatului e creșterea ratei de vaccinare. Statul ar putea susține 45 de zile testarea, nu văd de ce să susținem testarea pe timp nelimitat“, a declarat Cîţu.

„Vorbim de ceva timp de certificatul verde, refuz să cred că cei care nu s-au vaccinat acum două sau trei săptămâni au vreo scuză. Trebuie să se vaccineze“, a subliniat el.

Președintele PNL a mai declarat că introducerea certificatului verde oferea posibilitatea de a menține economia deschisă în această perioadă și de a avea o rată de vaccinare mai mare.

Cîțu: „Nu cred că este un moment să ne relaxăm“

Fostul prim-ministru a criticat, totodată, relaxarea măsurilor restrictive, dispusă de premierul Nicolae Ciucă (PNL) printr-o hotărâre de guvern.

„Sunt puțin surprins. Eu îmi aduc aminte că am fost criticat astă-vară că am relaxat condițiile când erau mai puțin de câteva zeci de cazuri pe zi. Astăzi vorbim de 1.000 de cazuri pe zi și văd că măsurile se relaxează. Unii dintre cei care ne criticau astă-vară acum sunt foarte relaxați“, a spus fostul premier.

„Eu privesc cu atenție și îngrijorare ceea ce se întâmplă azi. Sper să nu am dreptate. Nu cred că este un moment să ne relaxăm“, a adăugat Cîțu.

ADVERTISEMENT