News

Scandal în Educaţie! Profesorii se plâng că lucrează prea mult. Majorările salariale, amânate: “Sunt vremuri grele”

05.10.2020 | 12:19
Scandal in Educatie Profesorii se plang ca lucreaza prea mult Majorarile salariale amanate Sunt vremuri grele
ADVERTISEMENT

Scandal în Educație acolo unde cadrele didactice par că s-au împărțit în două. Pe de o parte sunt cei care acuză Guvernul Orban și Ministerul Educației și Cercetării condus de Monica Anisie că nu le respectă meseria și că-i obligă să lucreze cu materialele de acasă.

De cealaltă sunt profesorii care spun că laptopul și o conexiune la internet erau oricum obligatorii în meseria lor pentru a rămâne mereu la curent cu tehnicile de predare. Nu s-a terminat aici. Și zilele libere ale cadrelor didactice au fost arătate cu degetul.

ADVERTISEMENT

Într-o încercare de a scoate adevărul la suprafață, profesorii au postat pe un grup de socializare de pe Facebook în care s-au adunat câteva mii de oameni, un grafic în care arată că sunt printre fruntași la capitolul ore muncite, față de colegii lor din Europa.

Scandal în Educație pe ore muncite

Astfel, conform tabelului, profesorii din România muncesc 40 de ore pe săptămână, au 21 de zile de concediu pe an, 8 zile libere legale și ajung la un total de 1848 de ore petrecute la școală în timpul anului. Numai cadrele didactice din Estonia muncesc mai mult, acestea ajungând la 1856 de ore pe an.

ADVERTISEMENT

Cel mai puțin muncesc profesorii din Franța. Aceștia petrec 35,6 ore pe săptămână la școală, au și 30 de zile de concediu anual, 9 zile libere (sărbători legale) și abia strâng 1573,52 ore pe an petrecute în câmpul muncii.

Nu toată lumea a fost de acord cu acest grafic și nici cu supărările cadrelor didactice din România. Ortansa Ecaterina Ioniță, profesoară în București, a expus, pe pagina sa de Facebook, două teorii despre profesorii care refuză să predea online.

ADVERTISEMENT

Acuze dure din partea unei profesoare la adresa colegilor

„Fie nu sunt stăpâni pe ceea ce fac, fie le este frică că aflându-se cunoștințele pe care le au sau modul de predare vor rămâne fără “scaun”. Să ne înțelegem, nici 10 calculatoare nu fac cât un profesor și oricât ar încerca cineva să te copieze nu îi va ieși niciodată activitatea fix așa cum o faci tu. Este ca la gătit! Rețeta este aceeași, ingredientele la fel, bucătarul însă fiind altul, mâncarea iese diferit.

Din fericire (sau din păcăte pentru unii) învățământul online ne-a cam arătat cine face cu responsabilitate orele și cine nu. Profesorii care aduceau idei și metode inovative, atractive și interactive pentru elevi în școala tradițională, vor căuta soluții, aplicații și platforme și pentru școala online.

ADVERTISEMENT

Cine nu avea metodele pedagogice sau dăruirea de a se implica, nu o va face nici acum. Părerea mea este că dacă nu ești bine pregătit ori te specializezi ori te reprofilezi”, a postat aceasta care a transmis că ar fi de acord ca Ministerul Educației să plătească profesorii în funcție de „skill-uri” și de performanța de la clasă.

Profesorii, vinovații de serviciu

Nici graficul orelor petrecute de profesori la școală nu a rămas fără urmări. „Eu spun să nu mai țineți ore deloc și să fiți doar plătiți. Aveți neoficial o grămadă de zile libere”, a scris Mihaela Baidoc pe grupul profesorilor.

„La câte sacrificii facem chiar merităm liber de Ziua Educației. Sunt vremuri grele, înțeleg, dar noi am fost săriți, din nou, la mărire de salariu. Și mi-am dublat factura la curent pentru că orele online se desfășoară pe curentul meu. Nu mi-l plătește nimeni”, a spus pentru FANATIK o altă profesoară din București.

„A devenit un obicei să considerăm că profesorii sunt vinovați pentru tot ce se întâmplă în țara aceasta. Noi guvernăm haotic, noi ne jucăm cu moțiunile, noi votăm, noi nu votăm, noi, noi, numai noi. Cred că noi suntem vinovați și pentru dispariția dinozaurilor”, a mai zis Chirilă Violeta.

Cum au rămas profesorii fără mărire de salariu

Vă readucem aminte că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a atras atenţia membrilor Guvernului şi în mod special ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, că intenţia de a nu se acorda majorarea salarială începând cu 1 septembrie reprezintă „o greşeală enormă, iar consecinţele pot fi neplăcute”.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Personalul didactic urma să primească o creştere salarială medie de 14%, adică aproximativ 300 de lei în plus. FSLI nu a ezitat și a cerut Guvernului să nu amâne această majorare, „în caz contrar, având în vedere situaţia actuală, apare un mare semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului şcolar”.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a declarat în urmă cu doar câteva zile că profesorii nu trebuie plătiți pentru orele pe care nu le susțin online, acolo unde acest scenariu se aplică. El a adăugat că profesorii care refuză să predea în acest sistem nu au ce căuta în sistem.

Orban, atac direct la adresa profesorilor

De altfel, șeful Executivului a reluat ideea că nu poate accepta că sunt cadre didactice care refuză să predea online acolo unde scenariul impune această modalitate și că acest refuz este echivalent cu refuzul de a-și exercita profesia.

“Nu pot accepta ideea că sunt cadre didactice care refuză să își exercite profesia, chiar misiunea, un profesor care nu face lecții online, acolo unde e necesar asta, dacă din zece ore face doar șase, pentru patru nu trebuie plătit.

Dacă refuză să predea online, nu mai are ce căuta în sistemul de educație. Un profesor trebuie să se adapteze, jobul lui e să transmită informații, trebuie să fie un model, dar are obligația să se adapteze la modalitatea de transmitere a acestor cunoștințe”, a spus premierul.

Cum și-a îndulcit premierul declarația

După ce declarația lui a ajuns la urechile profesorilor, Ludovic Orban a ținut să-și mai îmblânzească tonul. După părinţi sunt oamenii pe care i-am iubit şi i-am respectat cel mai mult şi care au contribuit cel mai mult la formarea mea.

A încerca să fie răspăruită o declaraţie de a mea ca o declaraţie ofensatoare la adresa cadrelor didactice mi se pare contrară total faţă de atitudinea care am avut-o faţă de dascăli, faţă de cadrele didactice, pe care repet, îi respect”, a spus Orban.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO

Acesta a adăugat că atunci când vor exista posibilităţile financiare la buget vor fi crescute salariile profesorilor, astfel încât să aibă veniturile pe care le merită.

„Faptul că nu putem de la 1 septembrie să ne permitem să facem creşterea anticipată se datorează situaţiei bugetare şi sunt convins că foarte mulţi dintre dascăli vor înţelege lucrul acesta, pentru că în astfel de perioade toţi trebuie să fim un exemplu şi să arătăm că suntem solidari în faţa situaţiei dificile în care ne găsim.

Oricând ne va permite situaţia economică şi situaţia bugetară, vom aloca resursele financiare către profesori, către învăţători, către cadrele didactice în general, astfel încât să aibă venitul meritat în conformitate cu activitatea”, a conchis Orban.

ADVERTISEMENT