Sport

Scandal în fotbalul francez! Președintele federației și mai mulți angajați, acuzați de hărțuire sexuală: ”Sărea pe tot ce mișcă!”

Acuzat de hărțuire sexuală de mai multe foste angajate, președintele Federației Franceze de Fotbal, Noel Le Graet, vrea să rămână în funcție până în 2024.
20.09.2022 | 21:18
Scandal in fotbalul francez Presedintele federatiei si mai multi angajati acuzati de hartuire sexuala Sarea pe tot ce misca
Noel Le Graet, 80 de ani, este președintele Federației Franceze de Fotbal din 2011. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cu doar două luni înaintea startului Cupei Mondiale din Qatar, fotbalul francez este cuprins de un scandal monstru în vârful federației. Președintele forului din Hexagon, Noel Le Graet, este acuzat de hărțuire sexuală, alături de mai mulți angajați.

“Sărea pe tot ce mișcă”, a dezvăluit o fostă angajată despre președintele federației

Totul a devenit public în urma unei investigații a revistei So Foot, care a dezvăluit mai multe disfuncționalități grave în interiorul Federației Franceze de Fotbal, precum: hărțuiri sexuale, consum excesiv de alcool, tensiuni interne și război între clanuri.

ADVERTISEMENT

Ancheta publicației, publicată sub titlul: “Federația mea se va distruge”, a pornit de la trei SMS-uri cu vizibilă tentă sexuală, nedatate și care ar fi fost expediate de președintele Le Graet, în vârstă de 80 de ani: “Vino la mine acasă la cină diseară”, “Prefer blondele, așa că dacă ești pregătită…”, “sunteți îngrozitor de curbată, v-aș pune în patul meu”.

Astfel, mai multe funcționare, care s-au simțit hărțuite sexual, dar și moral, au demisionat în ultimii ani din cadrul Federației Franceze de Fotbal (FFF). “Sărea pe tot ce mișcă”, a dezvăluit sub protecția anonimatului o fostă angajată a forului de specialitate din Hexagon despre Le Graet.

ADVERTISEMENT

Le Graet vrea să rămână președinte până în 2024

Cum reacția fermă a federației a întârziat să apară, ministrul Sportului din Franța, Amélie Oudéa-Castéra, i-a chemat ieri pe Noel Le Graet și pe directoarea generală, Florence Hardouin, pentru a primi explicații pe seama acestor grave acuzații.

“Nu îi primesc pentru a bea un ceai, nu îi primesc pentru a-mi spune că totul este bine, ci pentru că trebuie să ascult ce au să-mi spună. Nu minimalizez nimic din ceea ce a apărut în So Foot”, a declarat Amélie Oudéa-Castéra.

ADVERTISEMENT

După publicarea acestor dezvăluiri, a apărut și ipoteza că Noel Le Graet ar urma să demisioneze curând. Doar că, într-un interviu acordat recent cotidianului L’Equipe, el a declarat că are de gând să își ducă la bun sfârșit mandatul care se încheie în anul 2024.

Ministerul Sportului din Franța va monitoriza atent federația de fotbal

“Dacă sănătatea mea rămâne stabilă și dacă mă descurc bine, nu am absolut niciun motiv să renunț. Sunt foarte bun la meseria mea și toată lumea mă place. Sunt norocos să fiu apreciat”, a afirmat Le Graet. El a mai spus că doar un turneu final catastrofal în Qatar al campioanei mondiale ar putea conduce la plecarea tuturor celor din fruntea federației.

ADVERTISEMENT

În urma discuției de vineri de la sediul Minsterului Sportului din Franța, s-a luat decizia lansării unei “misiuni de audit și control asupra conducerii Federației și a respectării obligațiilor aferente acesteia”. Conform comunicatului oferit de Amélie Oudéa-Castéra, “Noël Le Graët s-a angajat să transmită acestei misiuni, în cea mai deplină transparență, toate rapoartele realizate în perioada recentă privind FFF și în special cele referitoare la guvernanța și managementul acestuia.”

Ministrul sportului a reamintit că este imperativ ca Federația Franceză să-și continue activitățile cu respect absolut față de toți angajații, indiferent de nivelul lor ierarhic, și prin monitorizarea activă a prevenirii și combaterii tuturor formelor de discriminare și violență, în special sexistă și sexuală. Chiar mai mult decât ceilalți, FFF are datoria să dea un exemplu în ceea ce privește etica și integritatea sportivă și în societate.”

ADVERTISEMENT
Tags: