News

Scandal în Franța. Miniștri filmați în restaurante. Nu respectă nicio restricție anti-Covid

05.04.2021 | 10:04
Scandal in Franta Ministri filmati in restaurante Nu respecta nicio restrictie antiCovid
ADVERTISEMENT

Scandal uriaș în Franța, după ce mai mulți miniștri au fost filmați în restaurante încălcând restricțiile anti-Covid. Au fost deschise 2 anchete.

Agitația a pornit de la reportaj de televiziune filmat cu camera ascunsă. Duminică au fost deschise două anchete: una de natură judiciară și una internă, în cadrul poliției, relatează AFP, preluată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Canalul privat de televiziune M6 a difuzat vineri seară un reportaj realizat cu o cameră ascunsă dintr-un loc prezentat drept ”un restaurant clandestin, situat în cartierele selecte”. Participanţii şi chelnerii nu poartă măşti şi nu respectă regulile de distanțare fizică.

Miniștri din Franța încalcă regulile anti-Covid. Restaurantele şi barurile sunt închise de la sfârşitul lunii octombrie

Canalul francez de televiziune a difuzat şi alte imagini, de la o petrecere contra cost, unde zeci de invitaţi apar fără măşti, unii îmbrăţişându-se și sărutându-se.

ADVERTISEMENT

Mai mult, unul dintre organizatorii intervievaţi, prezentat drept „un colecţionar”, spune că a ”luat cina săptămâna aceasta în două sau trei restaurante care sunt aşa-zise restaurante clandestine, împreună cu unii miniştri. Deci, asta mă face să mă amuz oarecum. Suntem într-o democraţie. Facem ce vrem”.

Ministrul pentru cetăţenie, Marlene Schiappa, a spus că dacă miniştri au fost într-adevăr prezenţi  trebuie să existe amenzi şi să fie penalizaţi ca oricare cetăţean. Ulterior, pe Twitter, Marlene a aprobat un comentariu care a afirma că miniştrii ar trebui ”să dispară” din guvern.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, câţiva dintre colegii săi din executiv au exclus din start posibilitatea ca un membru al guvernului să fi participat la aceste mese. ”Nu cred absolut deloc. Datoria noastră este de a avea un comportament total ireproşabil şi exemplar”, a reacţionat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Guvernului, potrivit Digi24.

Au fost deschise două anchete în Franța

„Toţi miniştrii, fără excepţie, respectă regulile. Aş fi curios ca acest proprietar de restaurant să dea numele miniştrilor, dacă este atât de bine informat”, a spus ministrul economiei, Bruno Le Maire.

ADVERTISEMENT

Procurorul Rémy Heitz a anunţat duminică seară că a sesizat poliţia judiciară din Paris cerând o anchetă. Ministrul de interne, Gerald Darmain, a sesizat la rândul lui Prefectura Poliţiei din Paris, care a deschis o anchetă administrativă.

„Acest lucru este absolut inacceptabil”, a comentat Gerald Darmanin. „În fiecare zi, serviciile de poliţie şi de jandarmerie intervin în cartierele populare, unde se fac grătare uriaşe, iar oamenii nu respectă restricţiile.

Este evident că și în cele mai selecte cartiere ale Capitalei regula este aceeaşi pentru toată lumea. Nu există două tipuri de cetăţeni, cei care au dreptul de a face petreceri şi cei care nu au acest drept”, a spus el.

ADVERTISEMENT