Sport

Scandal în handbalul mondial! Demisie la nivel înalt din cauza arbitrajelor. Meciul România – Norvegia, adus în discuţie

Un scandal uriaş a izbucnit la Federaţia Internaţională de Handbal după ce preşedintele Comisiei de Arbitraj a demisionat în semn de protest la adresa preşedintelui IHF.
28.05.2021 | 11:30
Scandal in handbalul mondial Demisie la nivel inalt din cauza arbitrajelor Meciul Romania  Norvegia adus in discutie
ADVERTISEMENT

Cu două luni înainte de Jocurile Olimpice, spaniolul Ramon Gallego a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei de Arbitraj al IHF din cauza lui Hassan Moustafa, cel care conduce destinele forului mondial.

Scandal în handbalul mondial! Demisie la nivel înalt din cauza arbitrajelor

Hassan Moustafa este acuzat că este implicat în delegarea arbitrilor la Campionatul Mondial desfăşurat în Egipt, la începutul anului 2021. Ibericul l-a acuzat pe preşedintele IHF că a avut legătură cu nominalizările arbitrilor.

ADVERTISEMENT

Ramon Gallego susţine că şeful handbalului a schimbat unele reguli astfel încât echipele nordice să nu poată fi arbitrate de un arbitru nordic şi această decizie “pune la îndoială credibilitatea arbitrilor”susţine ibericul conform Mundo Deportivo.

Ramon Gallego
Ramon Gallego

“Când mă uit la prietenii mei, nu vreau să-mi spună nimeni că sunt corupt”

Preşedintele Comisiei de Arbitraj de la IHF susţine că nu doreşte să fie acuzat de lucruri necurate, astfel că a luat decizia să renunţe la postul său: “Până acum am dormit bine și vreau să continui să fac asta. Când mă uit la prietenii mei, nu vreau să-mi spună nimeni că sunt corupt. Trebuie să-ți arăți fața când trebuie și atât”

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Hassan Moustafa şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care a fost condus meciul Suedia – Egipt 24-23 din grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal din 2021, condus de o brigadă norvegiană.

Hassan Moustafa
Hassan Moustafa

Meciul România – Norvegia din turneul preolimpic, anchetat!

Liderul forului mondial a dat ca exemplu şi meciul România – Norvegia, încheiat 24-29, la turneul preolimpic de la Podgorica. Atunci, confruntarea a fost condusă de danezele Line Hesseldal şi Karina Christiansen. Conform danezilor de la sport.tv2.dk, Hassan Moustafa i-a reproşat preşedintelui Comisiei de Arbitaj faptul că arbitrele nordice au favorizat Norvegia în acel meci.

ADVERTISEMENT

La finalul acelui meci, portarul naţionalei României, Denisa Dedu, a criticat în termeni duri arbitrajul: “E trist când vezi că ți se pun piedici. Multe decizii au fost în favoarea lor. Mai aveau puțin și o urcau pe Cristina în tribune!

Nu i se dădea nimic, nici două minute, nici lovitură de la 7 metri. Ele aveau 11 aruncări de la 7 metri. Au fost împinse de la spate, asta consider eu”, a spus Dedu la finalul confruntării.

ADVERTISEMENT

Preşedintele FRH: “O să facem o analiză a arbitrajului de la meciul cu Norvegia”

Şi preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a vorbit de arbitraj după ce România a ratat calificarea la Jocurile Olimpice: “Nu vreau să mă antepronunţ, dar o să facem o analiză a arbitrajului de la meciul cu Norvegia, pentru că mie mi s-a părut că ceva nu a fost ok.

În cazul în care se adevereşte ceea ce am văzut, o să analizăm asta într-un colectiv de profesionişti, vom face o adresă către IHF vizavi de acest lucru”, a spus atunci preşedintele Federaţiei Române de Handbal.

Gallego: “Răspunsul meu la IHF a fost că arbitrii sunt oameni cinstiți și trebuie să fie independenți de deciziile politice”

Ramon Gallego susţine însă că este aberant să inventezi o regulă prin care un meci internaţional să nu poată fi condus de arbitri din aceeaşi zonă: “Acest concept a fost inventat de președinte după meciul dintre Egipt și Suedia de la Campionatul Mondial 2021.

Joc care a fost condus de arbitrii norvegieni. Răspunsul meu la IHF a fost că arbitrii sunt oameni cinstiți și trebuie să fie independenți de deciziile politice și de presiunile externe.

Asta este valabil nu numai pentru arbitrii din țările nordice, ci și din Balcani, zona Mediterană, Africa și alte câteva regiuni. Lista este interminabilă”, a declarat Gallego.

  • 21 de ani au trecut de când Hassan Moustafa se află la conducerea IHF
  • 77 de ani are preşedintele Federaţiei Internaţionale de Handbal

 

 

ADVERTISEMENT