News

Scandal în învăţământ! Vacanța obligatorie și brambureala examenelor naționale, taxate de părinți și elevi. „Este o decizie politică”

24.03.2021 | 17:00
Scandal in invatamant Vacanta obligatorie si brambureala examenelor nationale taxate de parinti si elevi Este o decizie politica
ADVERTISEMENT

Vacanța obligatorie și brambureala examenelor naționale au fost taxate de către asociațiile de părinți și elevi. Concret, Ministerul Educației a decis ca şcolile să rămână deschise şi după depăşirea pragului de incidenţă a cazurilor de COVID-19 de 6 la o mie de locuitori.

Mai mult de atât,  s-a anunțat că vacanţa de Paşte va fi prelungită, urmând ca Evaluarea Naţională să fie amânată, în speranţa că în luna mai rata incidenţei va scădea îndeajuns încât să permită întoarcerea la şcoală în siguranţă a elevilor.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, Sorin Cîmpeanu a precizat că este gata să organizeze o ședință a Comitetului de Dialog Social la care să participe reprezentați din toate taberele.

Vacanța obligatorie și brambureala examenelor naționale au fost taxate de părinți și elevi.

Ministrul Educației a transmis că va susține o variantă în care elevii din anii terminali să aibă examenele, adică Evaluarea națională și Bacalaureatul, pe calendarul actual, iar restul elevilor să încheie anul școlar cu o săptămână mai târziu față de data planificată în calendarul inițial, adică pe 25 iunie, în loc de 18 iunie.

ADVERTISEMENT

Ceea ce înseamnă că vacanța de primăvară rămâne în termenii stabiliți la începutul săptămânii. Aceasta va dura de pe 2 aprilie până pe 4 mai, urmând ca elevii să revină la școală pe 5 mai tot pe baza scenariilor prevăzute acum în ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Nu toată lumea a fost însă de acord. Iulian Cristache, președintele Asociației Părinților a acuzat în termeni duri factorii de decizie din MEC și Guvernul României.

ADVERTISEMENT

Acesta spune că, de fapt, totul reprezintă un joc politic prin care se urmărește cu totul altceva, nicidecum binele elevilor. Cristache crede că Executivul vrea doar să facă o reducere de cheltuieli.

Acuze dure din partea asociațiilor de părinți și elevi

„Am dat un comunicat de presă, am făcut o adresă către Ministerul Educației. Nu își are rostul o astfel de modificare în acest moment cu atât mai mult cu cât vorbim despre o generație de sacrificiu, o generație care după ce că n-a avut o mulțime de lucruri plecând de la manuale, o programă care a fost sau n-a fost adaptată, nu ai cum să duci acești copii în iulie, adică tot ei să plătească neputința sistemului educațional.

ADVERTISEMENT

Să-i pui să dea examen la 35-40 de grade și cu masca pe figură și cu stresul și emoțiile inerente și să lungești vacanța cu gândul că dacă lungești vacanța, vezi Doamne, ai reduce mobilitatea. Nu, asta o faci ținându-i pe acei copii în online. Nu dându-le drumul în vacanță mai mult. Este clar o decizie nepotrivită.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Varianta corectă ar fi fost ca să se păstreze datele inițiale ale ordinului comun, când se intră în 6 la mie este clar că trebuie să trecem în online, fără probleme. Și acum, după o perioadă de vacanță puteam să trecem în online, nu aveam nicio problemă.

Este clar că este o decizie politică astfel încât părinții să nu obțină acea indemnizație pentru părinții care stau cu copiii acasă în online, atunci când este scenariul roșu”, a spus pentru FANATIK Iulian Cristache, președintele Asociației Părinților.

Ce spun elevii despre modificările anunțate de MEC

Nici elevii nu văd cu ochi buni anunțul lui Sorin Câmpeanu. Mai mult de atât, aceștia spun că n-au reușit să recupereze nici măcar materia pierdută până acum.

„În primul rând nu ne bucură aceste modificări, suntem foarte nemulțumiți pentru că această nouă vacanță ar fi una plină de restricții. Restricții în care noi trebuie să fim închiși în casă și anul școlar să fie prelungit până în luna iulie.

Ne afectează și această incertitudine a examenelor naționale pentru că mulți s-au pregătit pentru o dată anume. Acum ar însemna o pregătire în plus, ar însemna o nesiguranță. Suntem o generație de sacrificiu. Din punctul nostru de vedere ar fi fost mult mai ok să fie o trecere în online decât o vacanță.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Pentru că, vacanța asta, ce presupune? Pierdere de materie. Materie care oricum nu va fi recuperată și nu a fost recuperată în niciun caz. Chiar nu a fost recuperată. Orele online vin cu o mare problemă. Nu toți elevii au acces la internet, la o tabletă, la un telefon. Ok, în București, majoritatea au, dar în zonele defavorizate, unde sunt mulți copii în familie?

În primul rând trebuie să asiguri accesul la educație tuturor elevilor ca să putem vorbi despre un sistem online. Degeaba vorbim de online în condițiile în care nu toți au acces la internet.

Trecerea aceasta din școală în vacanță trebuie făcută măcar în online și poate n-ar fi atât de mare pierderea. Examenele trebuie să aibă loc la data stabilită inițial. Mai toți și-au făcut planul și și-au organizat timpul ca să fie ok la examene”, a explicat pentru FANATIK, Gheorghe Mariana Mihaela, vicepreședinte Asociația Elevilor din București și Ilfov.

ADVERTISEMENT