Sport

Scandal în Polonia după ce o medalie olimpică a fost obținută de o lesbiană. Președintele a ezitat să o felicite

Președintele Poloniei Andrzej Duda a fost criticat de opoziție și de către presă pentru faptul că a ezitat să felicite echipajul de patru vâsle al Poloniei care a obținut o medalie olimpică.
30.07.2021 | 19:06
Scandal in Polonia dupa ce o medalie olimpica a fost obtinuta  de o lesbiana Presedintele a ezitat sa o felicite
ADVERTISEMENT

Președintele Andrzej Duda a felicitat public canotoarele din echipajul de patru vâsle al Poloniei la o zi după obținerea medaliei de argint la Jocurile Olimpice și numai după criticile primite din partea opoziției și presei poloneze, scrie Politico.eu.

Până acum, Andrzej Duda a salutat cu promptitudine fiecare succes al sportivilor polonezi, dar a întârziat mult să  felicite canotoarele care au obținut prima medalie olimpică pentru Polonia la Olimpiada de la Tokyo. Una dintre cele patru sportive mărturisise că este lesbiană și i-a mulțumit iubitei sale pentru susținerea oferită.

ADVERTISEMENT

Polonia este socotit ca având un guvern ostil persoanelor homosexuale, iar președintele Duda a obținut al doilea mandat, în 2020, după o campanie marcată de critici virulente la adresa „ideologiei LGBT”, pentru a obține susținerea electoratului tradiționalist.

Felicitări cu întârziere din partea președintelui

Finala probei de patru vâsle s-a desfășurat miercuri, însă abia joi președintele polonez le-a felicitat pe canotoare la capătul a 24 de ore în care s-a intensificat presiunea asupra exercitată de către opoziție și de presă, care au remarcat că Duda nu  a mai fost atât de prompt în a felicita sportivii care au obținut succese sub drapelul Poloniei.

ADVERTISEMENT

Criticii președintelui s-au întrebat dacă reticența lui Duda nu este legată de faptulă că, imediat după finală, una dintre canotoare, Katarzyna Zillmann, i-a mulțumit, printre lacrimi, iubitei sale pentru susținerea oferită. Interviul a fost difuzat de către televiziunea de stat TVP.

Zillmann a precizat că nu și-a ascuns până acum orientarea sexuală, ba chiar a vorbit despre acest lucru în mai multe interviuri, însă această informație nu a fost niciodată publicată.

ADVERTISEMENT

Potrivit site-ului advocate.com, Zillmann intenționează să se folosească de statutul de medaliată olimpică pentru a sprijini comunitatea LGBT.  „A fost suficient să port un tricou pe care scria „Sportul împotriva homofobiei” și am primit mesaje de la fete care sunt canotoare. Una dintre ele mi s-a confesat și mi-a relatat situația dificilă de acasă și mi-a mărturisit că a ajutat-o mult atitudinea mea. Un singur asemenea mesaj este suficient să uiți de mii de comentarii pline de ură și de chipuri dezgustate”, a spus canotoarea poloneză.

Finalmente, în cursul serii de joi, a venit și mesajul de felicitare din partea președintelui Duda, într-o postare pe Twitter în care spunea: „Susțin TOȚI olimpicii noștri (…) Îi respect pe FIECARE dintre ei care se antrenează din greu ca să reprezinte Polonia.

ADVERTISEMENT

Polonia, criticată de UE din cauza atitudinii față de homosexuali

Chiar dacă membri ai coaliției de guvernământ de dreapta, condusă de Partidul Lege și Justiție (PiS), au recurs în trecut la atacuri verbale împotriva comunității homosexualilor, premierul Mateusz Morawiecki a felicitat „fabulosul” echipaj de patru vâsle al Poloniei.

O țară cu un  număr mare de catolici practicanți, Polonia este socotită una dintre cele mai puțin tolerante țări față de homosexuali.

Guvernul de la Varșovia a intrat în conflict cu Uniunea Europeană în urma unor rezoluții adoptată de diverse administrații locale care s-au declarat „zone libere de ideologia LGBT”, demersuri care periclitează unele forme de finanțate din fonduri europene.

La începutul acestei luni Comisia Europeană a inițiat proceduri judiciare împotriva Poloniei privind „lipsa de cooperare” în ce privește detalii suplimentare legate de rezoluțiile adoptate. Ca o ripostă  la aceste decizii, la începutul acestui an Parlamentul European a declarat întreaga Uniune Europeană drept o „zonă a libertății LGBTIQ”.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Imagini greu de privit! A avut loc cel mai dur fault al anului
Imagini greu de privit! A avut loc cel mai dur fault al anului
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări,...
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări, în Valencia. 450 de oameni trăiesc în clădire
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
Străzi din Bucureşti, cu
Străzi din Bucureşti, cu "nume tâmpite" puse de regimul comunist. "Aşa le-am găsit de când m-am mutat eu"
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate...
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români...
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români știu de existența lui
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre...
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre victime este în sală. Reacția imeediată a tatălui
Mitul despre cartofii prăjiți combinați cu friptură, spulberat de un cunoscut nutriționist
Mitul despre cartofii prăjiți combinați cu friptură, spulberat de un cunoscut nutriționist
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIDEO şocant: Dan Bursuc îi calcă pe urme lui Florin Salam: "S-a făcut...
VIDEO şocant: Dan Bursuc îi calcă pe urme lui Florin Salam: "S-a făcut parizer"
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă...
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă e prezent și studentul ucis în accidentul de la 2 Mai
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care...
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care nimeni nu se aștepta