News

Scandal în sănătatea din Marea Britanie. Sute de bebeluși ar fi putut fi salvați dacă ar fi primit îngrijiri adecvate. Ministrul sănătății a cerut scuze public

Peste 200 de bebeluși au murit din lipsă de îngrijiri adecvate, arată raportul unei anchete în cel mai mare scandal în care este implicată o maternitate de stat din Marea Britanie.
31.03.2022 | 19:30
Scandal in sanatatea din Marea Britanie Sute de bebelusi ar fi putut fi salvati daca ar fi primit ingrijiri adecvate Ministrul sanatatii a cerut scuze public
Ministrul sănătații a cerut scuze familiilor afectate Foto: The Independent
ADVERTISEMENT

Ancheta mai arată că mamele au fost învinuite pentru decesele evitabile a peste 200 de copii la Shrewsbury and Telford Hospital Trust de-a lungul a două decenii.

Sute de bebeluși ar fi putut fi salvați dacă ar fi primit îngrijiri adecvate

Raportul publicat miercuri arată că în unitatea medicală care ține de NHS (sistemul public de sănătate din Marea Britanie n.r.) s-au produs eșecuri catastrofale timp de două decenii, perioadă în care nu a fost niciodată anchetat cu privire la practicile care au dus la nașterea a sute de copii morți, moartea la scurt timp după naștere a bebelușilor sau leziuni grave ale creierului.

ADVERTISEMENT

În unele cazuri, vina pentru moartea bebelușilor a fost atribuită mamelor, în timp ce altor mame li s-au respins îngrijorările și plângerile, agravându-le durerea provocată de pierderea unui copil.

De asemenea, bebelușii au murit în timpul nașterii și la scurt timp după aceea din cauza unei culturi a „reticenței de a efectua operații cezariene”, se arată în raportul citat de The Independent.

ADVERTISEMENT

Ancheta, condusă de expertul Donna Ockenden, a acoperit 1.592 de incidente clinice care au implicat 1.486 de familii între anii 2000 și 2019.

Este cel mai vast raport referitor la eșecurile maternității de până acum și vine la doi ani după ce The Independent a dezvăluit că peste o duzină de femei și peste 40 de copii au murit în timpul nașterii la Shrewsbury and Telford Hospital Trust din cauza unei culturi care refuza femeilor posibilitatea de a alege modalitatea de a naște.

ADVERTISEMENT

295 de decese evitabile

Ancheta a constatat că au existat un total de 295 de decese evitabile ale copiilor sau cazuri de leziuni cerebrale ca urmare a îngrijirii materne deficitare, inclusiv 131 de copii născuți morți, 70 de decese neonatale și 84 de cazuri de leziuni cerebrale.

Nouă mame au murit, de asemenea, ca urmare a îngrijirii deficitare care se putea evita. Au fost ridicate îngrijorări cu privire la alte trei decese, deși s-a stabilit că îngrijirea nu a fost un factor în cazul acestora.

ADVERTISEMENT

Parlamentarul conservator Jeremy Hunt, care a ordonat ancheta în 2017 când era ministru al sănătății, a declarat miercuri că cifrele sunt „mai rele” decât și-ar fi imaginat și a sperat că raportul va fi „un semnal de alarmă”.

“A existat o tendință a maternității de a da vina pe mame”

În raportul nostru final am evidențiat modul în care eșecurile în îngrijire s-au repetat de la un incident la altul.

De exemplu, monitorizarea ineficientă a creșterii fetale și o cultură a reticenței de a efectua operații cezariene au dus la moartea multor bebeluși în timpul nașterii sau la scurt timp după naștere.

În multe cazuri, mama și bebelușii au rămas cu afecțiuni de-a lungul vieții, ca urmare a îngrijirii și tratamentului lor.

Motivele acestor eșecuri sunt clare. Nu a existat suficient personal, a existat o lipsă de formare continuă, a existat o lipsă de investigație și guvernare eficace la unitatea medicală și o cultură de a nu asculta familiile implicate.

A existat o tendință a unității medicale de a da vina pe mame pentru rezultatele lor slabe, în unele cazuri chiar pentru propriile morți.

Ceea ce este uluitor este că de mai bine de două decenii aceste probleme nu au fost contestate la nivel intern, iar unitatea medicală nu a fost trasă la răspundere de către organismele externe”, a declarat Donna Ockenden, care este de profesie moașă.

Personalul se temea să vorbească

Vorbind miercuri, în timp ce a prezentat concluziile raportului, Ockenden a spus că echipa ei de investigatori a auzit de la mai mulți membri ai personalului unității medicale că se temeau să vorbească.

Săptămâna trecută, NHS England a anunțat 127 de milioane de lire sterline pentru servicii de maternitate, totuși echipa de investigatori a spus că acest lucru este „semnificativ” sub cele 200-350 de milioane de lire sterline recomandate de Comitetul de selecție pentru sănătate și asistență socială în iunie 2021.

Ministrul sănătății a prezentat scuze publice

Ministrul sănătății a prezentat în Camera Comunelor scuze publice pentru deficiențele serviciilor de îngrijire în maternitatea de la Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust.

Sajid Javid le-a spus parlamentarilor: „Încredințăm NHS îngrijirea noastră, adesea atunci când suntem cei mai vulnerabili. În schimb ne așteptăm la cele mai înalte standarde.

Am văzut împreună cu familia mea îngrijirea genială pe care serviciile de maternitate NHS o pot oferi.

Dar atunci când aceste standarde nu sunt îndeplinite, trebuie să acționăm ferm, iar eșecurile de îngrijire și compasiune care sunt prezentate în acest raport nu au absolut nici un loc în NHS.

Îmi cer scuze tuturor familiilor care au suferit atât de grav. Vom face modificările despre care raportul spune că sunt necesare atât la nivel local, cât și la nivel național.”

El a spus că raportul Ockenden arată o „imagine tragică și îngrozitoare” a „eșecurilor repetate” în îngrijire de-a lungul a două decenii, care au dus la traume de neimaginat pentru atât de mulți oameni, mai degrabă decât momente de bucurie și fericire.

ADVERTISEMENT