News

Scandal în SUA după autorizarea tratamentului cu plasmă pentru pacienții infectați cu COVID-19! „Au fost forțați să aprobe”

24.08.2020 | 10:13
Scandal in SUA dupa autorizarea tratamentului cu plasma pentru pacientii infectati cu COVID19 Au fost fortati sa aprobe
ADVERTISEMENT

Scandal în SUA după autorizarea tratamentului cu plasmă pentru pacienții infectați cu COVID-19! Astfel, la puține momente după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente și-a dat acordul în sistem de urgenţă, lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură.

Vă readucem aminte că FDA a ajuns la concluzia că produsul poate fi eficient în tratarea COVID-19 şi că „beneficiile cunoscute şi potenţiale ale produsului depăşesc riscurile cunoscute şi potenţiale ale produsului”.

ADVERTISEMENT

Culmea, chiar președintele Donald Trump a fost cel care a făcut anunţul în cadrul unui briefing de presă. De altfel, cel mai puternic om de pe planetă a transmis că autorizaţia „va extinde dramatic accesul la acest tratament”.

Scandal monstru la americani pe baza tratamentului cu plasmă

În prezent în jur de 70.000 de pacienţi din SUA beneficiază de acest tratament, dar odată emisă această autorizaţie de urgenţă, un număr mult mai mare îl vor putea primi.

ADVERTISEMENT

De remarcat că plasma convalescentă este creată din sângele oamenilor care s-au recuperat după ce au fost infectaţi cu COVID-19.

Acesta s-a dovedit a avea succes în tratarea altor două coronavirusuri mortale: MERS şi SARS. De asemenea, a fost folosit pentru tratarea gripei şi Ebola.

ADVERTISEMENT

Nu toată lumea este mulțumită de această decizie. Un expert în vaccinuri spune că cei de la Casa Albă ar fi putut forţa Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente să emită autorizaţia de urgenţă pentru utilizarea plasmei sanguine de la supravieţuitorii de COVID-19 ca tratament pentru noi pacienţi.

„Cred că ceea ce se întâmplă aici este o formă de bullying, cel puţin la cel mai înalt nivel al FDA şi sunt sigur că există oameni la FDA, care sunt la fel de supăraţi ca şi mine”, a spus dr. Paul Offit, directorul Centrului de Educaţie pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, medicul s-a arătat îngrijorat de faptul că FDA, la fel ca şi alte agenţii bazate pe ştiinţă, „sunt forţate să facă ceea ce vrea Donald Trump şi cred că este un joc periculos pe care îl fac”.

Acuzațiile aduse de Offit n-au rămas fără ecou. Comisarul american pentru administrare a alimentelor şi a medicamentelor, Dr. Stephen Hahn, a declarat că organizaţia sa ia decizii „doar pe baza datelor”, negând că a fost presat de Casa Albă să emită o autorizaţie de utilizare de urgenţă (EUA) pentru plasmă convalescentă.

„Am depus un jurământ ca medic acum 35 de ani pentru a nu face rău. Mă bucur de asta în fiecare zi. Nu mi s-a cerut niciodată să iau nicio decizie la FDA, bazată pe politică. Deciziile pe care le iau oamenii de ştiinţă de la FDA sunt luate doar pe baza datelor”, a transmis acesta.

ADVERTISEMENT