News

Scandal în USR, după ce gruparea lui Dan Barna ar fi blocat candidatură internă a lui Nicușor Dan pentru primăria Capitalei

03.10.2019 | 13:56
Scandal in USR dupa ce gruparea lui Dan Barna ar fi blocat candidatura interna a lui Nicusor Dan pentru primaria Capitalei
ADVERTISEMENT

Scandal în sânul USR, după ce noul Birou Național al partidului a decis cu o diferență minimă de voturi să suspende desemnarea candidaților care nu sunt membri de partid la alegerile locale de anul viitor. Astfel, în cadrul partidului există două grupări, cea a liderului Dan Barna care l-ar susține pe Vlad Voiculescu, membru PLUS, pentru candidatura la capitală și cea a  opozanților lui Barna care ar fi vrut ca fostului ministru al Sănătății să i se opună Nicușor Dan, cel care a mai candidat de câteva ori la funcția de primar al capitalei și a avut un scor foarte bun în 2016 care a dat aripi construcției USR.

Scandal în USR pe seama susținerii lui Nicușor Dan

Protocolul alianței dintre USR și Plus prevedea ca fiecare partid să aibă un candidat la alegerile locale, cei doi să fie puși față în față iar candidatul cu mai multe voturi la o întâlnire comună să ajungă și propunerea Alianței. „Campionul” celor de la Plus a fost fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Din partea USR concursul era cu nume mai puțin sonore, până ce Nicușor Dan a apelat la un tertip din regulamentul partidului pe care l-a creat pentru a putea primi, ca independent, susținerea USR.

ADVERTISEMENT

Visul lui Nicușor Dan a primit însă bețe în roți din partea Biroului Național al USR, în care majoritate au membrii apropiați liderului partidului, candidatul la prezidențiale Dan Barna. „Toate alegerile în care sunt incluși non-membri se amână până va fi reglementat modul în care ei pot candida. BN se angajează să propună la primul CP un regulament în care non-membri și independenții să poată candida”, a fost decizia adoptată în noaptea de miercuri spre de către conducerea centrală a USR.  Astfel, Consiliul Politic (CP) a fost convocat pentru data de 30 noiembrie, după alegerile prezidențiale.

Scandal în USR, după ce gruparea din jurul lui Dan Barna este acuzată cu îl blochează pe Nicușor Dan
Scandal în USR, după ce gruparea din jurul lui Dan Barna este acuzată cu îl blochează pe Nicușor Dan *foto: libertatea.ro

Ce s-a întâmplat la ședința USR unde Nicușor Dan a fost deocamdată refuzat

Într-un comunicat oficial, redactat joi de USR, se precizează că era necesară această amânare deoarece nu există prevederi statutare referitoare la susținerea de către partid a unor candidați independenți, cum este Nicușor Dan, și că este nevoie de adoptarea unui regulament în acest sens: „Ca urmare a adoptării acestui regulament, Nicuşor Dan, de exemplu, va putea propune USR să-l sprijine ca independent la alegerile pentru Primăria Bucureşti, iar USR va putea decide în mod statutar dacă îi oferă susţinere”.

ADVERTISEMENT

Potrivit g4media.ro, mai mulți membri importanți din BN-ul USR s-au arătat revoltați de această situație. Astfel, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a spus că: „Acest amendament (amânarea desemnării canddaților care nu sunt membri USR – n. red.) putea să se numească amendamentul Nicușor Dan, pentru că despre asta a fost vorba în mod real. S-au spus cuvinte grele de la cel mai înalt nivel, chiar din ălea care încep cu f”.

„Am impresia că suntem conduși de o majoritate care e gata să vândă pe mărunțiș povestea USR”, a fost și reacția senatorului Cristian Ghica. Asta în timp ce deputatul Tudor Benga a notat că Dacă Echipa Barna nu va pricepe că nu mai poate continua să conducă partidul ăsta cu majorități mustață de 12-13, călcând orice altceva în picioare, atunci tare mi-e teamă că din cea mai mare speranță a României din ultimii treizeci de ani ne vom transforma teribil de repede în cea mai mare dezamăgire a ultimilor treizeci de ani”.

ADVERTISEMENT
Scandal în USR, după ce gruparea din jurul lui Dan Barna este acuzată cu îl blochează pe Nicușor Dan
Scandal în USR, după ce gruparea din jurul lui Dan Barna este acuzată cu îl blochează pe Nicușor Dan *foto: g4media.ro

Rămâne de văzut, așadar, ce decizie va lua USR la sfârșitul lunii noiembrie în ceea ce privește susținerea lui Nicușor Dan. Cert este că partidul este acum scindat, în gruparea din jurul prezidențiabilului Dan Barna și opozanții săi tot mai dezamăgiți.